Най-гръмките отпадания

RIO DE JANEIRO, BRAZIL - JUNE 18: Sergio Busquets of Spain reacts after a missed chance during the 2014 FIFA World Cup Brazil Group B match between Spain and Chile at Maracana on June 18, 2014 in Rio de Janeiro, Brazil. (Photo by Jamie Squire/Getty Images)

МОСКВА – Германия мина през деветте кръга на ада, за да оцелее на мондиала. Световният шампион изстрада победа с 2:1, която го направи дори фаворит да оглави групата накрая. Сега е ред на Аржентина и Лео Меси да покажат, че имат дух и воля за световно. Отново съдбата е в ръцете им, а финалният мач в групата е срещу Нигерия.

На последните световни първенства някой от фаворитите винаги си тръгва рано-рано. Досега в Русия най-заплашени са „гаучосите“, които са минали през ужаса на ранното отпадане.

 

Испания – Мондиал 98

 

„Ла Фурия“ стартира турнира като един от основните претенденти за трофея. Испанският отбор бе изграден върху гръбнак от изключително опитни футболисти като Андони Гойкоечея, Фернандо Йеро и Мигел Надал. Изгряваше звездата на новия талисман на футбола в страната Раул Гонсалес. Квалификациите минаха безметежно – без загуба. Групата също бе лесна – България, Парагвай и Нигерия. Какво обаче се случи? В първия мач Нигерия победи „Ла Фурия“ с 3:2, а Субисарета сбърка фатално при удар на Сънди Олисех. Вторият двубой завърши скромно 0:0 с Парагвай. И колкото и испанците да се напъваха да 6:1 срещу България, неписаните закони на футбола помогнаха за приятелско 3:1 в полза на парагвайците срещу класиралата се Нигерия. Така Испания вкара осем гола в три срещи и отпадна.

 

Аржентина – Мондиал 2002

 

За втори път през новия век Аржентина е заплашена да си отиде в групите. През 2002-а представянето на „гаучосите“ бе ужасно в буквалния смисъл. В „групата на смъртта“ включваща Англия, Швеция и Нигерия отборът все пак бе фаворит заради Габриел Батистута, Диего Симеоне, Клаудио Лопес и Хуан Верон. Стартът срещу африканците бе сравнително добър – 1:0 с гол на Батистута в края. Дойде дербито с Англия, решено от дузпа на Дейвид Бекъм. В последния мач Аржентина направи 1:1 с шведите, което се оказа недостатъчно. Така този отбор остава в историята като един от най-талантливите, отпаднал толкова рано.

 

Франция – Мондиал 2002

 

„Петлите“ започнаха турнира като действащ световен шампион, който спечели и европейското през 2000 година. В група със Сенегал, Дания и Уругвай всичко изглеждаше съвсем лесно. Дебютантът от Африка обаче шокира с успех на старта с 1:0. Това не трябваше да е фатално, ако не последна разочароващо 0:0 с Уругвай. Накрая Франция се нуждаеше от победа с два гола разлика срещу Дания за класиране, но вместо това „червеният динамит“ гръмна с 2:0. За съжаление на „петлите“ Зинедин Зидан започна турнира контузен и влезе чак в последния трети двубой. Участието на Франция през 2002-а е най-слабото на световен шампион в историята.

 

Италия – Мондиал 2010

 

За първи път световното отиде в Африка и със сигурност разочарования бяха европейските сили Франция и Англия. Но какво да кажем за световния шампион Италия? „Скуадра адзура“ изтегли лека група със Словакия, Парагвай и дебютанта Нова Зеландия. Италианците тръгнаха с 1:1 срещу Парагвай. Последва шокиращо повторение на резултата срещу Нова Зеландия, въпреки че „адзурите“ отправиха 17 точни удара. За да се стигне до 2:3 срещу словаците в третата среща. Така Италия „влезе в обувките“ на Франция и стана четвъртият световен шампион, отпаднал в групата.

 

Испания – Мондиал 2014

 

„Ла Фурия“ бе тръгнала към историята. Отборът спечели Евро 2008, Мондиал 2010 и Евро 2012. Никой нямаше четири поредни триумфа на големите първенства. Но накрая Испания просто последва примера на Франция и Италия. Групата наистина бе трудна, а началото кошмарно – 1:5 от Холандия. Испанците не можаха да се възстановят от шока и продължиха с 0:2 от Чили. Така „Ла Фурия“ стана първият световен шампион, елиминиран още преди третия мач в групата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят