Най-младата депутатка иска изцяло ново законодателство в частта за детското и младежко правосъдие

Отглеждането и възпитанието у нас вече се извършвало в социалните мрежи, а не в дома

Най-младата депутатка в 44-ото Народно събрание – пловдивчанката Теодора Халачева от „БСП за България”, настоява за изцяло ново законодателство в частта „Детско и младежко правосъдие”, тъй като това, по което се работи днес, е от 1958 г.

„Няма как да се осъществява ефективно детско и младежко правосъдие на базата на законодателство отпреди 60 години”, коментира народната представителка Теодора Халачева в Първомай, където през уикенда се проведе кръгла маса „Ние, родителите”.

Депутатката от левицата се ангажира с предложения за законови промени и парламентарни питания по горещите въпроси, касаещи децата и младежите. Сред тях са въпросът за забрана на употребата на наргилета, актуален в последно време, както и да се направят законови поправки, които да ограничат продажбата на алкохол и цигари в радиус до 150 метра от учебни заведения, както и споразумение, което да защити правата на децата в медиите.

Теодора Халачева ще постави всички тези злободневни проблеми по време на следващото заседание на парламентарната комисия по младежта и спорта, на която е член. Освен това пловдивската депутатка настоява за промени, които да гарантират компетентна и адекватна грижа за децата, за недопускане на неквалифициран персонал в центровете за настаняване от семеен тип, за защита на децата ни в киберпространството.

Ангажираността на семейството е първа стъпка при преодоляването на агресията при децата, декларираха единодушно присъстващите на кръглата маса в Първомай. „Темата за насилието и агресията не е затворена и дискусиите по нея ще продължат пред месец ноември, когато ще стартира проектът на обединението на жените социалистки в област Пловдив под надслов „Чуй ме! Виж ме”!. В проекта се иницират активности против насилието над деца и по полов признак, а реализицията му ще е на територията на девет общини в областта”, заяви областният координатор на жените социалистки в Пловдивския регион Александра Берданкова.

Къде е първият сблъсък на детето с агресията и насилието, какви са мерките, които институциите могат да вземат за превенцията им над и сред децата, как да се помогне, бяха само част от въпросите, обсъдени на форума „Ние, родителите” в Първомай .

„Свидетели сме на отглеждане и възпитание на деца чрез социалните мрежи, общуването родител – дете става жертва на задълбочаващи се икономически проблеми, на първо място специалистите поставят трудностите на семействата от гледна точка на работа и финанси. Все повече деца се отглеждат от своите баби и дядовци, тъй като родителите им са извън страната. Темата за агресията не е само в училище и това показва всяка новинарска емисия. В над 60 % от информационния поток се говори за насилие – бити лекари и учители, война по пътищата. Насилието придобива публичност и се смята за еталон на поведение”, сподели Александра Берданкова, областен координатор на ОЖС Пловдив.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България