Направени са над 300 снимки за 5 месеца с новия скенер в болницата в Свищов

Компютърният томограф в МБАЛ “Д-р Димитър Павлович” вече е направил над 300 снимки. Това стана ясно на среща между лекарите-специалисти от отделението по Образна диагностика и кмета на Общината Генчо Генчев. Заработването на скенера е довело до повишаване възможностите за лечение на пациенти, които основно се насочват към Неврологично и Вътрешно отделение. “Успяхме да сключим договор с НЗОК и томографът да се използва не само за болнична, но и за извънболнична помощ. Това означава, че всички здравноосигурени лица, които имат направление от личния лекар или специалист могат да се ползват от услугите му”, обясни Елена Александрова - директор административни дейност при МБАЛ.

Тя допълни още, че скенерът може да се ползва и частно, след заплащане на съответната услуга, спрямо утвърден ценоразпис. Успех, който постига ръководството на болницата е и сключване на договор за мамограф. Кампаниите за профилактика на рак на гърдата са изключително актуални и по този начин свищовската болница дава възможност на всички жени над 55 годишна възраст да получат такъв преглед.

“От юли, компютърният томограф в болницата дава своите резултати. Преди доставката на скенера, ползвахме стар апарат”, но се повреди и 7-8 месеца не можехме да обслужваме хора с инсулти. Пациентите бяха препращани в Бяла или Белене. За радост този проблем вече отпадна и всички лица, пристигнали със съмнение за прекаран инсулт се приемат в Неврологично отделение”, отбеляза д-р Валерия Попова, специалист – образна диагностика. Ръководителят на отделението, д-р Здравко Лалев, сподели, че този скенер е трябвало да пристигне в болницата преди 20 години, но предимството на закъснението е, че сега работят с последен модел техника. Предстои окомплектоване на компютър-томографа с автоматичен инжектор, тъй като част от изследванията изискват да се извършат с контрастно вещество. Това прави възможно откриването на много заболявания, както и диагностицирането на доброкачествени и злокачествени тумори.

“В самия проект беше заложено доставянето само на томографа, без допълнителните екстри. Това в никакъв случай не пречи на неговото функциониране, но допълнителната апаратура към него го надгражда. Закупуването на специалния инжектор ще допринесе за по-голяма точност на резултатите. В момента тече процедура по събиране на оферти от фирми-доставчици, събрани са близо 10 000 лева по проект на Ротари клуб – Свищов, а останалите средства ще осигури Общината”, каза кметът на Свищов Генчо Генчев.

При добра организация в началото на 2019 година, томографът ще бъде дооборудван. Градоначалникът сподели, че срещата с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев е била ползотворна. Това се потвърждава от повишаването с 40 000 лева на лимита за ноември, а той от своя страна е преизпълнен. Възнагражденията на лекарите вървят с една заплата назад, осигурено е горивото за отопление на лечебното заведение и няма проблем с доставката на следващата партида.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България