На едно ниво с Господ

На едно ниво с Господ!

Това е заглавието на аржентинския вестник „Оле“ след класирането на „гаучосите“ на световното Русия 2018. Спасителят наистина слезе на земята и то от плът и кръв. Името му е Лео Меси!

За първи път Аржентина вдигна на пиедестал своя идол, както правеше преди с Диего Марадона. В сетния миг на квалификациите Меси направи мача, от който родината му се нуждаеше. Вкара петия хеттрик за националния тим (б.а. - общо 44-и в цялата си кариера) и Аржентина за първи път от 16 години срази Еквадор на негова земя - 3:1. И то след като още в 38-ата секунда допусна гол. Дори реми не стигаше...

„Невероятно съм щастлив – възкликна Меси, който най-накрая проговори пред аржентински репортери. - Щеше да е трагедия, ако не се бяхме класирали на световното. Идваше ми да умра, когато ни вкараха гола. Какво ли не ми мина през главата. Трябваше много по-рано да решим квалификациите. Мъчно ни е, че накарахме сънародниците ни да страдат. Но... в крайна сметка успяхме да се класираме!“

„Футболът е длъжен да подари на Лео една световна титла“, рече Хорхе Сампаоли. Треньорът напусна „Севиля“, за да спаси родината си. И успя.

Първото чуждестранно поздравление Меси получи от ... Бразилия. „Радвам се за моя приятел“, написа в туитър Неймар, доскорошен съотборник на Лео в „Барса“.

Бразилците сложиха край на един от най-романтичните отбори на новия век. С победа 3:0 у дома те изхвърлиха Чили от световното. А воините от пустинята Атакама играха финал за Купата на конфедерециите това лято, а преди това два пъти поред спечелиха Копа Америка. Груба грешка на вратаря Клаудио Браво помогна на Паулиньо да открие резултата. После Габриел Жезуш вкара още два пъти. Така поколението на Артуро Видал и Алексис Санчес вижда края си. На Мондиал 2014 чилийците отпаднаха именно от Бразилия на 1/8-финал. И то след дузпи и по-добра игра!

Веднага след края на мача Видал се прости с отбора от 10 000 километра. Заради наказание той не можеше да играе и бе в Мюнхен при съотборниците си в „Байерн“. „Много ви благодаря за всичко, момчета!“, написа халфът в туитър.

Хамес Родригес вече мисли за напускане на „Байерн“, но в Колумбия продължава да е идол. Неговият гол за 1:1 при гостуването срещу Перу класира отбора за мондиала. А домакините също имат огромен шанс – предстоят им два баража срещу Нова Зеландия, шампионът на Зона „Океания“.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Футбол Свят