На мач влизаме само с поименен билет (обзор)

Парламентът приема спешни мерки срещу футболното хулиганство

Глобата за първо нарушение е от 1000 до 2000 лв.

Влизането на стадионите да става с поименни билети, или с чекиране на личната карта, за да се съхраняват личните данни. Това предвиждат промени в Закона за опазване на обществения ред при провеждане на спортни мероприятия. Те бяха внесени в деловодството на парламента. Спешните мерки срещу футболното хулиганство трябва да се гласуват до 20 юли, когато започва първенството. Вносители са депутати от ГЕРБ, ОП и “Воля”.

До края на годината ще има и Закон за футболното хулиганство, увери шефът на спортната комисия Славчо Атанасов. Той съобщи, че се регламентира “правило на стюардите” и че УЕФА е поела ангажимент да обучи обучителите на стюардите.

Футболните хулигани ще бъдат глобявани от 1000 до 2000 лв. и ще им бъде забранено да посещават спортни прояви за срок от 1 до 2 г. При повторно нарушение глобата е от 3000 до 5 000 лв., а забраната за посещение на мачове – от 2 до 3 г.

“С промените предвиждаме районното управление да може да издаде постановление, с което да се ограничи възможността на лице, което застрашава сигурността, да влиза на спортните мероприятия”, поясни шефът на вътрешната комисия в НС Цветан Цветанов. Към настоящия момент това наказание се налага от административния съд, но докато делото тече, футболният хулиган може спокойно да ходи на мачове.

Лица с наложена принудителна административна мярка няма да могат да си купуват билети за мачове. Ако някой заобиколи санкцията, ще получи забрана за по-дълъг период.

Предвидено е и разширяване на видеонаблюдението на стадионите. Там задължително трябва да бъдат поставени камери на всеки вход и изход, както и на всички сектори.

Непълнолетни лица до 16 г. се допускат до мачове само с придружител, който попълва декларация, че носи пълна отговорност за детето. Придружителите имат право да водят до три деца.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България