Небето стресна софиянци предпразнично (СНИМКИ)

Снимка: БНТ

Петък ни изненада с два атмосферни феномена

Много софиянци и гости на столицата днес поглеждаха небето с почуда и удивление. Петъчният ден поднесе два небесни феномена, които потребителите в социалните мрежи не пропуснаха да отбележат и снимат. На някои от публикуваните фотоси се виждат и двете явления.

Около обяд над столицата можеше да се наблюдава т.нар. "хало" - рядък, за нашата страна, оптичен феномен, оформящ ореол около Слънцето. Халото се получава от пречупването на светлината високо в атмосферата. Обикновено се наблюдава в студени райони или при студено време, когато ледени кристали, наречени „диамантен прах“ плават във въздуха.

Халата са използвани за прогнозиране на времето преди метеорологията. Друг оптичен феномен, който включва отразяване на светлината през водни капки или ледени кристали, е дъгата.

В същото време потребители в социалните мрежи публикуваха снимки, на които в небето се виждат характерните димни следи от преминали самолети. Според тях, това са т.нар. кемтрейлс, познати на интересуващите се от теории на конспирациите.

Конспиративната теория за химическите линии в небето, оставяни от самолетите, твърди, че някои от тях са следи от химически или биологични агенти, преднамерено разпръсквани с цели, пазени в тайна от обществеността в секретни, нелегални програми, ръководени от правителствата по света. Тази теория не е приета от научната общност, според която съществуват единствено кондензационни следи (наричани още "контрейлс") и няма научни доказателства в подкрепа на конспиративната теория за тях.

Думата „кемтрейл“ идва от „кемикъл трейл“, т.е. „химически линии“. Терминът се отнася конкретно до въздушни следи, които са причинени от систематично изпускане при големи височини на химически субстанции, които не се откриват в обикновените кондензационни следи. Тук се изключват други форми на разпръскване в атмосферата: разпръскването на препарати от селскостопанската авиация, облачното засяване, авиорекламата и противопожарното въздухоплаване.

Поддръжниците на тази конспиративна теория обясняват целите на подобна практика с различни предполагаеми цели: управлението на слънчевата радиация, контрол на популацията, въздействие върху хидрометеорологическите процеси, разпръскване на електропроводящи материали, които да служат за прилагане на електромагнитни супероръжия (като каквото е определяна HAARP), или прилагане на биологическо или химическо оръжие, като се твърди, че тези линии причиняват респираторни и други здравни проблеми.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл