Ники Минаж - Анакондата

Най-успешната и популярна жена рапър за всички времена в световен мащаб Ники Минаж стана най-коментираната личност в онлайн пространството за последната седмица, след като пусна четвъртия си албум, озаглавен Queen (“Кралица”). Звездата, известна с безкрайните си провокации както в творчеството, така и с външния си вид, е на път да добави още едно постижение към дългия й списък с рекорди – единствената хип-хоп изпълнителка с три №1 албума в класацията на американското списание “Билборд”.

Излизането на музикалната компилация Queen обаче беше един от най-предизвикателните и трудни периоди изобщо за Минаж и милионите й последователи. След 4-годишно затишие между нейния последен албум (The Pinkprint) и новото й предложение, очакванията към Кралицата на рапа от фенове и критици бяха по-високи от всякога. Този проект е определян като критичен момент за кариерата на Ники, тъй като историята е показала, че жените в хип-хоп индустрията имат “срок на годност” и четири успешни албума в продължителни години за тях е “мираж”.

\И въпреки че в музикално отношение звездата с тринидадски корени надскочи себе си, създавайки парчета, достойни за една “Кралица”, то разговорите за нейния личен живот, поведението й в социалните мрежи и незадоволителните на пръв поглед продажби за нейния статут изместиха фокуса от музиката.

Голямата активност на Ники в социалните мрежи е първата “грешна” стъпка, която тя направи, представяйки новите си песни. Вместо да остави музиката да говори сама за себе си, изпълнителката държеше да бъде “в крак с модата” и непрестанно да залива последователите си със снимки, публикации и лични разсъждения. Появата на най-голямата й конкуренция до момента – бившата стриптийзьорка, настояща рапърка Карди Би, също нанесе голяма вреда върху образа на Минаж в очите на обикновения слушател. Тронът й вече е застрашен, а тази несигурност извади наяве някои негативни черти на Ники, които досега не си позволяваше да покаже. Дори и през 2012 г., когато също получаваше много критики, този път заради това, че музиката й била “твърде поп”, вместо “чист рап”.

Но преди хип-хоп изпълнителката да се окичи с благородната титла, тя извървява голям път от остров Тринадад и Тобаго, където е родена през 1982 година, до върха на класациите. На 5-годишна възраст Ники Минаж и семейството й се местят в Ню Йорк, където завършва гимназия по изкуства. В началото на 21 век за кратко рапира в групата Full Force, където се запознава с любовта на живота й по онова време – изпълнителя Сафари Самюелс. Връзката им продължава над 12 години и дори до днес тя продължава да му посвещава песни – предимно с негативен характер. Следващите й известни любовни връзки са отново с рапъри – Мийк Мил и Нас.

След като издава няколко изключително възхвалявани от критиците безплатни музикални компилации през 2007, 2008 и 2009 година, от които не изкарва никакви пари, Минаж най-после успява да подпише договор с компанията Young Money Entertainment, основана от рапъра Лил Уейн. Именно той първи вижда потенциала в младата и амбициозна Оника Таня Мараж (истинското име на рапърката) и й урежда участия в песни на други изпълнители, преди тя да издаде първия си самостоятелен албум Pink Friday (2010 година).

Проектът очаквано е огромен успех, изкачва се до първото място в класациите и продава над 3 милиона копия в САЩ. В него участват едни от най-забележимите рапъри в историята – Еминем, Кание Уест, Лил Уейн, Дрейк, Джей Зи и други. От албума излиза и най-големият хит на Минаж до този момент – Superbass, който променя нейния статут от “американска рапърка” до “световна суперзвезда”. Следват още много хитове, които официално потвърждават титлата й на “Кралица на рапа”, като Monster, Moment 4 Life, Beez In The Trap, Starships, Va Va Voom, Anaconda, Only, Chun-Li и други.

Причината Ники Минаж да направи това, което предшествениците й не успяха досега (световна популярност), е способността й да бъде различна във всяка песен. Цветните перуки, провокативният външен вид, различните персони, които излизат наяве в определени парчета, комбинацията от бързо и бавно рапиране, са част от отличителните белези на Ники, които й печелят титлите “Най-успешна жена рапър за всички времена” (над 85 млн. продадени песни и албуми), както и “Изпълнителката от всички жанрове с най-много участия в класацията за сингли на най-престижната класация в света Billboard Hot 100” (близо 100). Носителка е на над 20 престижни отличия и е номинирана десет пъти за награда “Грами”.

Започва манията “голямо дупе”

Ники Минаж е една от основните виновници за тенденцията “големи задници”, която се наблюдава в последните години зад Океана (и донякъде в България). Все повече американски звезди увеличават задните си части с хирургическа намеса, след като рапърката наложи тази мода.

Минаж често се хвали с този свой “атрибут” и го използва, за да предизвика обществения интерес. През 2014 година тя дори възпява големите дупета в песента си “Анаконда”, а видеото към нея представлява точно това – задник до задник до задник в джунглата.

За нея

Тя ми е като сестра

Обичам Ники изключително много! Харесва ми да работя с нея, защото тя е пример за силна жена в музикалния бизнес, която определено има дарба да рапира – нейните текстове и рими са върхът. Мога цял ден да обяснявам колко много я уважавам като артист и изпълнител. Двете сме работили вече по няколко проекта и мога да кажа, че тя ми е като сестра! Между нас няма конкуренция.

Ариана Гранде, певица и актриса, работила многократно с рапърката

Ники е истинска кралица

Ники е истинска кралица. Последният й албум е не само един от най-добрите проекти в нейната кариера, но и в историята на рапа. Точка по въпроса. Горд съм с това, което е постигнала. Винаги ще уважавам нашата красива Кралица! Нямам думи да опиша колко съм впечатлен от това, което ни представи с Queen.

Лил Уейн, рапър и откривател на Ники Минаж

Никога не съм имала вражда с нея

Никога не съм имала вражда с никого, включително и с Ники Минаж. Мисля, че тя се е почувствала по определен начин за дадена случка между нас преди време и аз също съм собствено мнение по въпроса. Никога не съм искал да говоря за това публично, защото знаех, че двете ще се видим отново на живо и ще изясним каквито недоразумения може да има. Винаги така става при малките неразбирателства. Истината е, че почти винаги всичко е “малък проблем”, но както е известно, феновете винаги ще се опитват да го изкарват по-драматично,

отколкото е.

Карди Би, хип-хоп изпълнителка

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети