Никола Димитров: Дано Македония започне преговори с ЕС от четвъртия опит

Министърът на външните работи на Северна Македония Никола Димитров изрази оптимизъм след срещата на лидерите от Западните Балкани с председателите на Европейската комисия - Урсула фон дер Лайен и на Европейския съвет-  Шарл Мишел, в Брюксел, съобщи БНР.

"Смятам, очевидно е, че този регион, който представлява една стая от европейската къща, без да е изцяло включена в нея, е голям приоритет за този Европейски съюз, за този председател и тази Комисия. Мисля, че ако правим нещата както трябва, има достатъчно политическа енергия и фокус, за да постигнем обща победа - за ЕС и за страните и хората от региона.", каза Димитров на излизане от срещата.

Македонският първи дипломат заяви, че новата методология за начало на преговори за присъединяване дава повече на тези, които постигат резултати и наказва тези, които отстъпват. "Ако обединим политическата воля за реформи в региона и на ЕС, ще бъдем на прав път", подчерта той.

По-рано македонският парламент се разпусна. Това се случва два месеца преди предсрочните избори в страната. В Брюксел Никола Димитров съобщи, че траната му е приела последния закон, който би трябвало да отстрани пречките за започване на преговори за присъединяване към ЕС. На влизане за неформалната среща ЕС-Западни Балкани, той заяви, че самолетът му е кацнал едва при четвъртия опит:

"Успяхме да се приземим на четвъртия път - направихме три обиколки отгоре заради времето. И аз направих сравнение с опитите ни да започнем преговори за присъединяване. Не можахме да се присъединим на три заседания на Европейския съвет, надявам се да успеем на четвъртия опит."

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа