Нови правила за прием в забавачките

Квотата за социални критерии става 40%

Промени в наредбата за прием на деца в общинските детски градини и в подготвителните групи в училищата в София прие Столичният общински съвет. Промените предвиждат и да се увеличи отново квотата за прием на деца по социални критерии от 30% на 40% от общия брой на свободните места. Намаляването й бе прието тази година с цел да успеят да се запишат повече малчугани по общите критерии, обаче, тази квота до не успя гарантира приема на братчетата и сестричетата при по-големите деца.

Ще има и допълнителен надпланов прием за деца в общинските ясли и забавачки. Той ще се осъществява от работна група, назначена от кмета на София и с представители на родителски, работодателски и синдикални организации.

Намалява се административната тежест за родителите, като по-голямата част от критериите за прием ще се удостоверяват по служебен път.

Във връзка със задължителното предучилищно образование за децата на 5-годишна възраст, тези от тях, които посещават почасова организация в детските градини автоматично ще бъдат приемани в целодневна организация, след навършване на необходимата възраст.

Представените в детските заведения документи при записване ще се съхраняват 10 г.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България