Нужна е дефиниция на зоните в София, които могат да се застрояват с високи сгради

"Нужна е дефиниция на зоните в София, които могат да се застрояват с високи сгради. В момента високите сгради се измерват перпендикулярно пред остта на улицата и спрямо сградата срещу тях, а това не е достатъчен регламент за измерване. Нужна е спешна промяна на законовите уредби за визуалната комуникация на града". Това заяви главният архитект на София Здравко Здравков по време на Третата годишна конференция "Инвестиции и строителство на офис и корпоративни сгради".

"Належащи са промените в Закона за устройство на територията на Столична община (ЗУЗСО)", отбеляза арх. Здравков. Строителството е бизнес, който повлиява на всички индустрии и в тази насока трябва да следваме гласа на разума и хората, които виждат и знаят как да се развива София, допълни той.

Арх. Здравков акцентира върху градоустройствените предизвикателства, свързани с изграждането на високите сгради.

"Предложихме при проектиране на мащабни обекти да се разработва транспортно-комуникационен план. Промяната към Закона за устройството и застрояването на Столичната община, обаче, не беше гласуван от предишния парламент", коментира архитектът.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес