Няма данни убитото от питбул дете да е неглижирано

Снимка: Архив

След инцидента в с. Мокрище, при който питбул уби тригодишно дете , социалните служби в Пазарджик са се самосезирали и са започнали проверка. Тя все още не е завършила, но до момента няма данни детето да е било неглижирано.

Липсата на надзор над детето е спрягана като една от основните причини за трагедията. Вчера съседи и роднини на собствениците на кучето, включително лелята на детето, изтъкнаха, че малкият Тошко често е оставян без надзор, ходел е сам между двете къщи, разстоянието между които е около километър. Хора от квартала дори казаха, че са го виждали сам на 2 км от дома му.

Досега обаче в „Социално подпомагане“ – Пазарджик не е имало сигнали, че детето е е оставяно само, че се е скитало или че е отглеждано от баба му, посочи директорката на службата Радка Кежева пред БТВ. Тя добави, че вече са проведени разговори на място с кмета, представители на здравната служба и съседи. Всички твърдят, че Тошко е гледан добре.

Николета Узунова, началник на отдел „Закрила на детето“ в Пазарджик, добави, че според събраните сведения детето е било обгрижвано, имунизирано, с извършвани периодични прегледи.

Оказа се, че бабата на Тошко – Ани Димитрова, отглежда и друго дете. Проверката продължава, образувано е досъдебно производство и при най-малко съмнение, че то е в риск, ще е се вземат незабавни действия, увери Кежева.

Днес Тошко ще бъде погребан. Разследването продължава, като в ареста остава само чичото на детето , който е собственик на кучето. Животното още се намира в двора и съдбата му тепърва ще се решава. В социалните мрежи пък вече се иска то да бъде изведено, за да не бъде умъртвено.

Докато в България всеки, които поиска, може да отглежда питбул, в голяма част от държавите в Европа притежаването му или е изцяло забранено, или изискванията към стопанина са изключително строги.

В Испания, за да станеш собственик на такова куче, трябва да си над 18 години, да не си бил осъждан и да имаш застраховка за отговорност на стойност 120 хил. евро.

Във Франция собствениците преминават обучителен курс за отглеждане на по-агресивни кучета. Разхождането им на обществени места е строго забранено. Ако това се случи или кучето ухапе човек, собственикът може да отиде в затвора за три месеца и да плати глоба от 3750 евро.

Освен питбулите, като агресивни в Европа са обявени още десетки породи кучета.

Едно от най-разпространените големи кучета – ротвайлерът, е със специален режим във Франция, Италия, Румъния, Португалия, Украйна и Испания.

Породата дого аржентино пък е забранена в Испания, Великобритания, Италия, Румъния, Норвегия, Португалия, Малта и Украйна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България