Няма кой да замени Иван Ласкин

Цяло поколение израсна с “Васко да Гама от село Рупча”

Поклонението ще бъде във вторник (8.01) от 12.30 часа в храма “Свети Седмочисленици”

През последните години се занимаваше с продуцентска дейност и участваше в компания за продуциране, лансиране и утвърждаване на млади таланти в България

Незабравими остават ролите му и в сериали като “Хайка за вълци” и “Дунав мост”

Десетки известни личности изразиха скръбта си в социалните медии

Обичаният актьор, ловец, бохем и остроумен коментатор на българската действителност Иван Ласкин оставя огромно празно място в културния живот на страната, сърцата на близките си и почитателите си. Детето звезда от “Васко да Гама от село Рупча”, което се превърна в колоритна обществена фигура с ярки и безкомпромисни позиции, си отиде на 48 години. Актьорът страдаше от чернодробна недостатъчност и на 28 декември беше приет във Военно-медицинска академия в тежко състояние.

От Съюза на артистите в България съобщиха, че поклонението ще бъде във вторник (8.01) от 12.30 в храма “Свети Седмочисленици”. Малко по-късно погребението ще се състои в Алеята на творците на Централните софийски гробища.

“Сбогом, Иван Ласкин! Трудно ни е да вярваме, че това е краят! На 48-годишна възраст си отиде един от най-харизматичните, обичани и талантливи български актьори. Иван Ласкин остави сериозни следи, както в киното, така и в театъра. През 1986 г. детският сериал “Васко да Гама от село Рупча” го превръща в най-популярното момче у нас. По-късно завършва ВИТИЗ. Незабравими остават ролите му и в сериали като “Хайка за вълци” и “Дунав мост”, казват още от Съюза на артистите в България.

“Отиде си един от най-популярните и талантливи български актьори - Иван Ласкин. Той има много незабравими роли в театъра и в български и чужди филми. Иван Ласкин бе от онези Ивановци, които не оставят никого безразличен, за които името е титла, но и отговорност. И той я носеше с чест. Човек с голямо сърце и с неповторим нрав. Непримирима с житейските несправедливости личност, която даваше много, но и изискваше много. Огънят в сърцето му се разпалваше с пълна сила в работата, където беше безкомпромисен към себе си и толкова безстрашно докрай искрен с публиката, колкото малко актьори си позволяват в днешно време”, гласи съобщението на Министерство на културата.

“Днес всички скърбим по Иван Ласкин. И дълго след това ще жалим с Александра Сърчаджиева...

Светъл път на неспокойната ти душа, Иване... И това изпитание за силата на духа си ще пребориш, момиче... Поклон и аплодисменти!”, написаха от Сатиричен театър “Алеко Константинов”.

“Иван е от знаковите хора, които ще ги запомним. Той беше прям и казваше всичко директно. Такива хора винаги са на ръба да бъдат отричани, но това са и хората, които са запомняни Той носeше таланта си от дете. Иван е от типа на странните, но талантливи чешити. Изключително предан като приятел и мъжко момче. Ще ни липсва много! Светла му памет!” каза бившият културен министър Вежди Рашидов.

“Чао, Пич! Беше ми повече от приятно да си лафим! Недостижим си!” написа в профила си във “Фейсбук” водещият Ники Кънчев, който работи с жената на Ласкин Александра Сърчаджиева в телевизията.

Христо Мутафчиев сподели, че Ласкин е бил негов много близък приятел и човек със “специфично чувство за хумор и бърз ум”. “Иван не беше тъжен човек затова ще го изпратим с усмивка”, добави Мутафчиев. Още много известни личности и близки на Ласкин от средите на шоубизнеса изразиха скръбта си в социалните мрежи.

Ласкин започва професионалната си кариера на сцената на Театър “Сълза и смях” в началото на 90-те години на миналия век. Играл е на сцените на Народен театър “Иван Вазов”, Театър “Българска армия”, Малък градски театър “Зад канала” и други. Участвал е в постановки на режисьори като Красимир Спасов, Крикор Азарян, Николай Ламбрев, Стефан Москов, Бина Харалампиева, Андрей Аврамов, Борис Панкин. През последните години се занимаваше с продуцентска дейност и участваше в компания за продуциране, лансиране и утвърждаване на млади таланти в България.

 

Човек на думите

Александра Сърчаджиева беше негова муза и любовта на живота му

Актрисата Александра Сърчаджиева беше голямата любов в живота на Иван Ласкин и майка на неговата малка дъщеря. Алекс беше негова муза и той редовно споделяше чувствата си към нея с публиката в писмена форма. “Толкова те обичам, че дори не забелязвам детето ни когато притичва покрай теб! Толкова те обичам, че когато стоеше под дъгата в Гърция тя ми се видя черно-бяла... Обичам бръчиците и нескопосаната ти прическа сутрин, когато се събуждаш и приличаш на мокро врабче ...Толкова те обичам, че само когато съм с теб, не съм егоист. Толкова те обичам, защото ме правиш добър и нежен, защото цериш просташкия ми характер само с поглед...защото те обичам! Обичам тайнството ти на честен човек и някои релефи от тялото ти за които няма да споделя! Обичам дишането срещу лицето ми, когато спиш и аз те гледам! Обичам да те галя и ти да се усмихваш на сън...” написа за нея преди време актьорът.

А за рождения ден на Алекс Сърчаджиева през май каза: “Днес моето момиче има Рожден ден! Аз живея с отблясъци от вода на тих вятър. Целувам устни толкова меки и сладки, че забравям всичко! Толкова си внимателна към идиот, като мен, толкова си грижовна...аз не те заслужавам! Но те обичам безкрайно! Защото си ГОЛЯМ И ЛЮБЯЩ ЧОВЕК! Честит рожден ден! Любов моя!”

“Любовта е това, което се нарича Божи дар. В името на любовта не съм правил нищо. Тя направи за мен много”, каза Ласкин в едно от последните си интервюта. Той твърдеше, че не го интересува как ще го запомнят хората, а как ще го запомнят децата му, защото “любовта на семейството е най-важното нещо”.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Култура