Обещават по-евтин газ за бизнеса

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова

Чакаме доставки от САЩ и Азербайджан за хъб „Балкан”

Променят Закона за енергетиката

По-добри цени на газа за бизнеса е един от ефектите, който ще постигне създаването на борса за природен газ у нас. Това заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова на кръгла маса, на която беше представена стратегията за новата борса, организирана от комисията по енергетика към Народното събрание. По думите й борсата ще гарантира достъп до конкурентни цени и до сигурни доставки. Именно създаването на такъв пазар е една от двете стъпки за реализацията на газов хъб „Балкан”.

Другата е изграждане на липсващата инфраструктура до съседните страни, по която правителството предприема сериозни стъпки, напомни Петкова. Лидерът на НФСБ Валери Симеонов попита какъв друг газ, освен руски, ще постъпва в бъдещия хъб. Работим по няколко проекта, отговори министърът и даде за пример вноса на втечнен газ от САЩ. Имаме предложение за дългосрочен договор за 5 години за внос на такова синьо гориво, заяви Петкова. И допълни, че друг проект е интерконекторът с Гърция, който ни свързва с Южния газов коридор. Имаме и договор с азербайджанската държавна нефтена компания СОКАР и от 2020 г. се очаква да внасяме от там 1 млрд. куб. метра газ на година. При положение, че потреблението у нас е 3 млрд. куб. метра годишно, на практика това е една трета от нужните ни количества, изчисли Петкова.

Имаме възможности за внос на сериозни количества газ, подчерта и председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Иван Иванов. Предстои да бъдат внесени промени в Закона за енергетиката, за да се създаде правна рамка за работа на газовата борса.

Председателят на комисията по енергетика Валентин Николов увери, че промените ще бъдат внесени от народни представители, а не от Министерски съвет, за да започне бързото обсъждане на първо четене.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес