Огромната пратка кокаин дошла у нас от Еквадор

Дрогата е за 10 млн. лева по цени на свободния пазар

Огромната пратка кокаин, която бе спипана на бургаското пристанище през уикенда е дошла от Еквадор. Тя е пътувала с кораб през Италия. Това съобщи окръжният прокурор на Бургас Георги Чинев, който заедно с директора на ОДМВР-Бургас старши комисар Калоян Калоянов коментира подробности по слечая в базата на "Интер цитрус" в бургаския квартал "Победа". Именно там служител се натъкнал рано сутринта в събота на 4 кашона, които се оказали пълни с кокаин вместо с банани. Кашоните пристигнали в Бургас, но после били превозени до друго място в страната, за да узлеят добре бананите- нещо, което било обичайна практика. При последна проверка от страна на служители на "Интерцитрус" дали са узрели достатъчно, работник се натъкнал на пакетите с бял прах и сигнализирал в полицията.

Наркотиците са били поставени в пакети, обвити с оловно фолио, което е затруднило визуализацията им при граничнияи митнически контрол. Стойността на откритото наркотично вещество е над 5 000 000 (пет милиона) лв., като разследването по делото ще продължи и на територията на цялата страна, тъй като търговското

дружество – получател в страната ни притежава подобни складове и в София, Варна и Пловдив.

Шефът на МВР Бургас Калоян Калоянов уточни, че количеството кокаин, открито между бананите, е 76 кг. По цени на съдебната система, дрогата е за 2,4 млн. евро. На свободния пазар толкова кокаин би струвал над 10 млн. лв. От думите на Георги Чинев стана ясно, че пратката е дошла до Бургас с международната корабна компания MMC. От пристигналите малко над 20 хиляди кашона с банани,близо 3 000 вече са продадени в Румъния. В момента се изследва пътят на наркотика и се рабаоти по всички възможни версии.

Под ръководството на Окръжна прокуратура – Бургас, служители при ОД на МВР-Бургас започнаха разследване по досъдебно производство за държане с цел разпространение на приблизително 76 килограма кокаин. Прокурор Чинев съобщи, че високорисковото наркотично вещество е било открито в 4 кашона, като общото количество на получените плодове е 20 626 кашона, разпределени в 19 контейнера. За подобно деяние законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ за срок от 5 г. до 15 г. и „глоба“ в размер от 20 000 лв. до 100 000 лв. по образуваното досъдебно производство за държане с цел разпространение на високорисково наркотично вещество в особено големи размери.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България