Огън по глиганите изкомандва министър Танева

Ловният сезон през тази година ще бъде удължен, а голяма част от дивите прасета трябва да бъдат унищожени.

Ще има норма за отстрел, миграцията пречи на преброяването

Гласуват промени в закона през септември

Глиганите може да са по-малко, отколкото на книга

Ловните дружини ще трябва да убият 81 000 от общо около 98 хиляди диви прасета, за да подпомогнат ограничаването на епидемията от африканска чума. Това заяви земеделският министър Десислава Танева пред “Труд”. Всяка ловна дружинка ще има план за изпълнение за това колко животни трябва да бъдат унищожени, като в различните райони броят им ще е варира, според разпространението на животните. Опитът на други европейски страни, които от години си борят с вируса показва, че дори без тези мерки за около 5 години, популацията на диви свине почти напълно изчезва при епидемия. В същото време през този период се заразяват домашни животни и има загуби за производителите.

Предписанията на Световната организация за здраве на животните изискват популацията на животните да е максимум 0,3 на сто хектара. В момента по официални данни у нас при 11 милиона хектара ловна площ този коефициент е 0,9. Затова и се налага намаляване на популацията до около 17 000 глигани за цялата страна. До момента са изградени 400 капана и са унищожени около 1600 прасета, като има 44 случая на заразени глигани.

Според ловджии, обаче, дори да бъдат отстреляни посоченият брой диви свине и всяка дружинка да изпълни нормата си, пак има риск глиганите у нас да останат повече от това, което препоръчват здравните норми. Причината е, че някои от стопанствата и дружините, които подават информация към Изпълнителната агенция по горите, укриват част от бройката на дивите прасета, за да увеличат нерегламентирано възможностите си за лов през сезона. Така по прогнозни данни дивите свине у нас трябваше да са около 110 000, но при таксацията броят им е 98 000. През 2018 г. са отстреляни близо 30 000 диви прасета, докато през тази ще трябва да бъдат убити близо 3 пъти повече.

Според председателят на УС на Съюза на ловците и риболовците в България инж. Васил Василев статистиката със сигурност не е точна, но никой не може да каже каква е реалната цифра на дивите прасета у нас нито процентът на грешка при преброяването. Защото освен реалното засичане на животните при определяне на броя им се взимат предвид и целогодишните наблюдения. По този начин обаче не се отчитат типичните за вида сезонни миграции, обясни Василев. Често едно и също животно се преброява няколко пъти. Така авджиите могат да не успеят да изпълнят квотата, която ще бъде зададена за отстрел на всяка дружинка, защото дивите свине реално са по-малко от съществуващите на книга.

 

Удължават сезона, променят закона за лова

Ограничават дърбодобива и събирането на билки

Там, където са открити заразени животни се ограничава зона от 200 квадратни километра, в които се забраняват дейности като дърводобив, събиране на билки и гъби. В продължение на два месеца три пъти седмично се правят претърсвания за трупове на умрели от болестта животни.

За да се справи с инфекцията държавата плаща и по 150 лева за открит и занесен за унищожаване труп на глиган.

Още в началото на септември ще бъдат гласувани и подготвените вече промени в Закона за лова, които ще позволят откриването на сезона между 2 и 4 седмици по-рано, още през септември.

Обсъжда се и идеята периодът на отстрел да бъде удължен с допълнителни 2-3 месеца, допълни Танева. Ще се водят разговори и за евентуално компенсиране на концесионерите на ловни стопанства.

В същото време за намерено заразено и предадено за унищожаване се плаща 150 лв на диво прасе.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България