Онлайн търговията без касови бележки

Общият размер на приходите от ДДС, включително и от внос, нараства с 9,2%, или с 624 млн. лв. и до края на август е над 7,4 млрд. лв. Основната причина за това е излизането на оборотите на светло.

Приходите от ДДС от сделки в страната нараснаха с 15,6%

Излишъкът в хазната е 1,266 млрд. лв.

Разплащанията с банкови дебитни и кредитни карти няма да се считат за плащане в брой. Това означа, че онлайн търговците ще може да продават без касови бележки, ако плащането е направено с банкова карта. За тази промяна бизнесът настояваше отдавна. Облекчението за онлайн търговците е включено в пакета от промени в данъчните закони, който днес ще бъде разгледан на заседанието на Министерски съвет.

Новите изисквания за касовите апарати вече дават резултат и голяма част от нелегалните продажби на магазините излязоха на светло. Приходите от ДДС от сделки във вътрешността на страната нарастват с 15,6% и от януари до края на август са над 4,5 млрд. лв., сочат данните на Министерството на финансите (МФ). Увеличението на отчетените продажби е значително по-голямо от ръста на икономиката и явно се дължи на излизане на оборотите на светло. До края на юни всички търговци, които нямат софтуер за управление на продажбите в търговските обекти (СУПТО), трябваше да сменят касовите си апарати и да подават на всеки 5 минути данни в НАП за регистрирания оборот. За фирмите със СУПТО срокът да изпълнят новите изисквания наскоро беше удължен до 31 януари 2020 г.

Събраните средства от акциз върху цигарите също нарастват благодарение на мерките срещу сивата икономика. За осем месеца приходите от налога се увеличават с 9%, или със 148 млн. лв.

През септември приходите в държавната хазна също нарастват с добри темпове. До края на септември в бюджета има излишък от 1,266 млрд. лв., сочат предварителните данни на МФ. И то при положение, че още през август бяха платени 1,2 млрд. долара за закупуване на 8 изтребителя за армията.

Приходите в хазната до края на септември са 32,8 млрд. лв., което е ръст с 3,645 млрд. лв. на годишна база. Увеличението на данъчните приходи е с 2,125 млрд. лв., неданъчните приходи нарастват с 1,111 млрд. лв., а приходите от фондовете на ЕС - с 409 млн. лв.

Разходите на хазната до септември са 31,542 млрд. лв., при 26,5 млрд. лв. година по-рано. Основните причини за ръста са покупката на самолетите, вдигането на заплатите в бюджетната сфера с 10% и увеличението на пенсиите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес