Открити са 9 собственици на части от „Царските конюшни“

Възможни са глоби до 200 хил. лв. за неподдържане, ако след 15 август комплексът стане културна ценност

Планиран е бил строеж на обекта

След 15 август ще бъде решено какъв ще е статутът на „Царските конюшни“ в София, каза министърът на културата Боил Банов, след като горя една от сградите там.

Министерството ще задейства бързо процедурата по даване на статут на културна ценност. Според Банов това ще даде повече възможности за инвестиции на обектите, но няма да се засили охраната им.

И без статута, с Подробния устройствен план се урежда сградите от комплекса да не се надстрояват и рушат, а само да се реставрират. Столичният кмет Йорданка Фандъкова съобщи, обаче, че там е имало намерение за строителство на висока сграда, отказано от главния архитект на София Здравко Здравков. Комплексът е с неясна собственост – досега откритите собственици са 7.

Част от горялата сграда е на МВР, които ще ремонтират покрива. „Възложила съм на районния кмет да издаде предписания на всички собственици на всички сгради, защото не са в добро състояние“, каза Фандъкова. След въвеждането на статута ще може да се глобява. С новия Закон за устройство и застрояване на София глобите за неподдържане на сгради културни паметници скочиха от 100 хил. лв на 200 хил. лв за юридическо лице и от до 10 хил. лв. на до 50 хил. лв. за физическо.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България