Откриха паметна плоча на 20 варненски будители

Паметна плоча с имената на 20 варненски будители беше открита от кмета Иван Портних и автора й-скулпторът Валентин Иванов в двора на Духовно-просветния център „Св. Архангел Михаил“. На това място е създадено на 12 август 1860 г. първото българско училище в града от група стопански дейци и местни възрожденци. Сред тях са братята Сава и Никола Георгиевич, Господин и Стоячо хаджи Иванови, хаджи Стамат Сидеров, Рали хаджи Мавридов, Константин Тюлев, Христо Попович, Христо Груев.

За необходимата самостоятелна сграда за развитие на българската просвета Сава Георгиевич закупува имот и го подарява на Варненската община. По-късно първият етаж е преобразуван в храм, а след това е създадено и първото българско читалище в града "Възрождение", разказа Колю Хубенов, уредник в Музея на Възраждането.

"Тази плоча е част от инициативата на община Варна за възраждане на историческата памет на града ни", каза кметът Иван Портних. Заупокойна молитва в памет на варненските възрожденци отслужи иконом Василий Шаган, ръководител на Духовно-просветния център"Св.Архангел Михаил.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони