Отслабвайте с червено вино

Екип учени от щатския университет във Вашингтон доказа, че умерената консумация на червено вино помага в борбата с килограмите, заради съдържащия се в тъмните гроздови зърна естествен фенол ресвератрол.

Благодарение на този фенол, излишните мазнини се превръщат в кафява мастна тъкан. За разлика от бялата, чиято функция е да задържа енергия под формата на мазнини (около корема, бедрата и т.н), в случай, че тялото не получава такава от храната, кафявата тъкан - съдържаща се в много малки количества в тялото - има задачата да предпазва от измръзване. За да произведе топлина, тя използва енергия от мазнините и така гори калории.

Учените от Вашингтонския университет, са тествали тази идея върху бели мишки - на една част от тях са дали 26гр тъмно червено грозде (съдържащо ресвератрол), а на останалите - не. След края на експеримента, те установяват, че мишките, които не са приемали фенола, са покачили с 40% теглото си, в сравнение с тези, приемали го.

Освен в гроздето, ресвератрол се открива и в тъмните горски плодове (боровинки, ягоди и малини), както и в ябълките.

При производството на червено вино, ценният фенол се запазва, но учените препоръчват консумацията на алкохол да бъде умерена - до 1-2 чаши, няколко пъти седмично. Виното съдържа още важни антиоксиданти и предпазва сърцето от коронарни заболявания.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл