Румънец начело на фракцията на Макрон Дачиан Чолош е компромис между Париж и Хага

Солистите Виктор и Евгения: Нашият хор помага да разберете Русия Започна турнето на Кубанския казашки ансамбъл в България

Газ битката САЩ – Русия сваля цената на горивото у нас В хъб “Балкан” се чака, освен руско и азерско гориво, и американски и египетски втечнен газ

Българите никога няма да надхвърлят 7 млн. души По най-лошия сценарий за 80 г. ще се стопим до 2 млн.

Алесандра Амброзио си почива в съседна Гърция

ЕС отложи до октомври решението за започване на преговори с Албания и Северна Македония

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 19 юни 2019

Купуваме 50% по-малко нови коли от гърците Германците ни изпреварват осем пъти по автомобили

Тръмп: Бих обмислил военно нападение срещу Иран, за да не се сдобие с ядрено оръжие

Образователният министър Красимир Вълчев: Още 113 училища стават иновативни 400 от 2400 школа въвеждат подобрения в преподаването

Есил Дюран в супер форма за лятото (СНИМКИ)

Синоптикът Петър Янков пред “Труд”: 30 000 гръмотевици ударили България за ден

Италия е първи приятел на САЩ

Кмет давал 30 000 лв. подкуп на общинар (обзор) Местен бизнесмен осигурявал парите за рушвета

Сухопътните сили на САЩ след трагедията в Чешнегирово: Обучаваме се в реалистична среда

22 факта за алкохола, които не знаете

Въпреки, че всички знаем как алкохолът влияе на организма ни, светът няма да спре да пие. Почти всяка страна има своя любима спиртна напитка, а спорът коя нация пие най-много е вечен. Алкохолът съществува от хилядолетия и с него са свързани много интересни факти. От патологичния страх от празна чаша до водка за 3 750 000 долара. Предлагаме ви 22 факта за алкохола, които може би не знаете. Припомнят ни ги от bigpicture.ru

1. Археолозите са открили останки от късния неолит на амфори, което ги навежда на мисълта, че ферментирали напитки съществуват минимум от 10 000 години пр. Хр.

2. Повечето зеленчуци и почти всички плодове съдържат малки количества спирт.

3. Алкохолът не е само земен феномен. Астрономи са намерили огромни облаци от него в космическото пространство. Големината на един дори достига 464 милиарда километра.

4. Коктейлите са набрали своята популярност по времето на сухия режим. Те целели да замаскират вкуса на зле направения домашен алкохол.

5. Изследователи твърдят, че във всеки един момент 0.7% от населението на планетата е пияно. Това значи, че в момента има около 50 милиона пияни.

6. Може да купите бутилка от най-скъпата водка в света само за 3 750 000 долара. „Водката на милионера“ се филтрира с лед, после минава през въглени от норвежка бреза, след това през пясък от натрошени диаманти и рубини и накрая се слага в платинена бутилка с инкрустирани диаманти.

7. Мускулест човек може да пие повече, отколкото дебелак. Богатата на вода мускулна тъкан поглъща алкохола по-ефективно и не му позволява да достигне мозъка.

8. В бутилка шампанско има налягане от 20 кг на квадратен см. Тапата на бутилката шампанско излита със скорост от 95 км/ч. и може да нанесе сериозни поражения.

9. Съществува патологичен страх от празна чаша. Той се нарича „сeноселикафобия“ (cenosillicaphobia).

10. Викингите също са пиели алкохол, но не от чаши, а от черепите на победените им врагове. Българите (по времето на кановете) също са имали такова вярване. Смятало се е, че така ще се вземе силата на противника или при прабългарите орендата.

11. Японски лекари са наблюдавали пациенти със синдром на автоферментация, при които поради завишено ниво на мая в стомаха се синтезира толкова спирт, че може да доведе до опиянение.

12. За страната, в която се пие най-много бира, се смята Чехия. Там на човек се падат почти 151 литра на година. Така зад гърба й остават държави като Ирландия, Германия и САЩ.

13. Една от най-популярните алкохолни напитки в Камбоджа е бренди от тарантула. Състои се от оризова ракия и току що умряла тарантула…

14. Най-силната бира в света е шотландска на марката Brewmeister и е наречена „Змийска Отрова“. Обикновените бири са с около 5% алкохол, а тази съдържа феноменалните 67,5%.

15. Водката е най-популярната спиртна напитка в света с огромна преднина пред другите. За една година се консумират над 5 милиарда литра от огнената течност.

16. Абрахам Линкълн е имал лиценз за продажба на алкохол, държал е и няколко заведения.

17. В Охайо, САЩ е забранено да напиваш рибите…

18. Думата „бренди“ идва от холандски и значи „обгорено вино“.

19. Почвата в едно лозе на Франция, където произвеждат вино, се смята за толкова ценна, че работниците са задължени да я изстъргват от подметките си след края на смяната си.

20. В халба бира, чаша вино и шот водка има приблизително еднакво количество алкохол.

21. Въпреки легендата в текилата от едно време не са слагали червеи. Това е започнало да се прави наскоро като рекламен трик и се слага обикновено в напитките с по-ниско качество.

22. САЩ заемат едно от първите места сред страните с най-голяма възраст, на която се позволява пиенето на алкохол (21 години). В някои страни е разрешено да се пие от 16-годишна възраст.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.