На 27 юни 2019 да почерпят

Мюсюлманин обнови църква в Преславско Сърбин градил храма преди 122 г., сега Али Кюлюмов помогнал с работници и материали

ДАНС гони дъщерни фирми на офшорки Банките докладват за съмнителни плащания над 50 евро

Хореографът Фреди Франдзути: Еротиката е важна част от „Кармина Бурана”

„Фолксваген” предпочита София пред Измир Вече има разговори за продажбата на имот до българската столица за новия завод

Народният театър издига сцена под звездите За трета поредна година спектаклите ще се играя на открито от 21:30 часа

Дилъри търгували с дрога от коли в движение (обзор) Осем ефективни и две условни присъди за 10 участника в наркогрупа

Йенс Столтенберг: Русия има време до 2 август да се върне към ракетния договор

Порой причини наводнение в Котел, някои от жителите бяха евакуирани

Цеци Красимирова пуши трева

Не забраняват вноса на дизели втора ръка

Мелиса спретва на Селим гаден женски номер

Наказателният спецсъд остави Николай Банев в ареста

Климатичните аномалии съсипват кръвното и секса Динамичната смяна на времето между жеги, обилни валежи и бури стават все по-често явление

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 27 юни 2019

Бира? Защо не. Осем причини да пием пенливата течност

Бирата е любимо питие на много хора. Тя има по-високо съдържание на белтъчини и витамини от В-групата в сравнение с виното. А що се отнася до количеството на антиоксидантите, то е приблизително еднакво при двете напитки.

Хмелът, основният компонент при варенето на бира, е богат на флавоноиди, които са мощни антиоксиданти. Бирата е много добър източник на минерали, които играят съществена роля в различни метаболитни процеси. Ако се приема в умерени количества, бирата определено може да окаже благоприятен ефект върху здравето ви.

Ето и някои ползи за здравето, свързани с пенливата напитка, които ни припомнят от Zdraviste.com:

1. Бирата намалява риска от развитието на сърдечно-съдови заболявания. Като цяло независимо какъв е алкохола, дали е бира, вино или друг вид алкохолна напитка, всички те намаляват риска от сърдечно-съдови заболявания. Алкохолът в умерени количества предпазва от образуването на съсиреци в кръвта, увеличава „добрия“ холестерол и намалява „лошия“.

Проучване, което се провежда измежу 70 000 жени показало, че при тези, които консумирали бира, кръвното налягане било по ниско в сравнение с тези, които консумирали вино.

2. Бирата е изключително хранителна. Пенливата течност се прави от хмел, ечемик и пшеница, така че напитката съдържа изключително важни за здравето хранителни вещества като витамини, рибофлавин, ниацин и цинк. A бутилка бира може да съдържа 92 мг калий, 14 мг калций и 48 мг фосфор, всички минерали, които са от съществено значение за здравословния начин на живот. Бирата също така е източник на разтворими фибри, които идват от ечемика.

3. Бирата намалява риска от диабет. През 2011 г. в Харвард провеждат изследване на 38 000 мъже на средна възраст. Това изследване показало, че пиенето на две бири на ден, намалява риска от развитието на диабет тип 2 с 25%. Установено е също така, че пиенето на повече от две бири на ден не води до повече ползи за здравето.

4. Бирата повишава костната плътност. Умерената консумация на бира води до увеличаване на костната плътност, по този начин се намалява риска от фрактури и остеопороза.

5. Бирата е идеалното профилактично средство против анемия. Бирата е отличен източник на витамин В12 и фолиева киселина, недостигът на които може да доведе до анемия. Витамин В12 е също от съществено значение за поддържане на нормалния растеж, добрата памет и концентрация.

6. Изследователи са открили, че няколко бири на ден могат да намалят риска от развитието на Алцхаймер и инсулт. През 2005 г. е направено проучване, в което са участвали около 11 000 възрастни жени. Проучването показало, че жените, които консумирали по-една бира на ден имат по-добри умствени показатели в сравнение с тези, които не пиели през деня бира.

7. Бирата действа като естествен диуретик. Това води до повишаване на уринирането, а това от своя страна улеснява изхвърлянето на токсините от тялото ви.

8. Бирата може да намали риска от развитието на рак. Португалско проучване установило, че потапянето на месо в бирена марината може да отстрани до 70% от канцерогенните вещества намиращи се в месото.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.