От парламента изпадат реформаторите и „Атака“

От парламента изпадат Реформаторският блок и „Атака“, ако изборите се бяха провели през отминаващия август - това показват данните от национално представително проучване на „Маркет линкс“.

Според изследването при вот в разгара на летния сезон в Народното събрание със сигурност ще попаднат ГЕРБ, БСП, ДПС и Патриотичният фронт. Малко под бариерата от 4 процента е АБВ, която има шанс да вкара свои депутати. След тях са реформаторите, които на предсрочните избори на 5 октомври 2014 г. се наредиха на четвърто място. „Атака“ за пореден път не показва добри резултати в социологическите проучвания и не успява да прескочи дори 2,5 на сто подкрепа. Евентуална партия на Слави Трифонов няма да получи и един процент подкрепа, изчисляват от социологическата агенция.

Проучването не засича нито една партия, в която избирателите имат повече доверие, отколкото недоверие. Всички включени формации имат отрицателен рейтинг, тоест негативното отношение преобладава.

Най-затворена е „ножицата“ при ГЕРБ - доверието към управляващата партия е 45,2%, а недоверието - 47,3 на сто. На дъното на класацията са две политически сили, създадени от отцепници от ДПС - НПДС и ДОСТ.

При партийните лидери има само един, който е с положителен рейтинг - премиерът Бойко Борисов. С почти изравнено доверие и недоверие е председателят на ВМРО Красимир Каракачанов, който е и кандидат за президент. Надолу в подредбата негативизмът става все по-явен.

Участниците в анкетата са помолени и да изтъкнат качествата, които трябва да има бъдещият президент на страната. В челните места отговорите са „да мисли за народа“, „отговорен“, „честен“, „патриот“, „да се вслушва в избирателите“.

В същото време почти 17 процента от запитаните обявяват, че нямат намерение да гласуват на вота в началото на ноември. Тези, които са уверени, че ще отидат до урните, за да пуснат бюлетина, са близо 42 процента.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Политика