Очакваме 1,6 млрд. лв. чужди инвестиции

От началото на 2017 г. БАИ сертифицира 9 бизнес предложения

Очакваме 1,6 млрд. лв. чужди инвестиции в 36 потенциални проекта у нас. Това заяви Стамен Янев, изпълнителен директор на Българската агенция за инвестиции (БАИ) по време на втората годишна среща на Българския форум на бизнес лидерите с посланици у нас. „В момента се водят преговори с чуждестранните инвеститори - ако проектите се сертифицират, те ще разкрият 10 хиляди нови работни места в страната“, уточни той.

„От началото на годината сме сертифицирали 9 проекта за над 160 млн. лв., които разкриват почти 4000 нови работни места. В момента работим по 21 нови проекта, заявени от инвеститори и в процес на сертифициране“, добави Янев.

Той припомни насърчителните мерки, които улесняват чуждите инвеститори у нас: „Част от компетентностите ни е да освободим от данък предприемачите, които реинвестират в райони с висока безработица. Предвиждаме и други облекчения за компаниите, които монтират нови технологични машини и съоръжения, както и помощ за инвеститорите, свързана с корпоративната социална отговорност.“

Стамен Янев посочи, че за да насърчим чуждите инвестиции у нас, трябва да се ускорят административните процедури, които тежат на голяма част от бизнеса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес