Параолимпиецът Михаил Христов призова младите хора на Горна Оряховица да са отговорни

Параолимпиецът Михаил Христов разказа за силата на човешкия дух пред младите хора на Горна Оряховица. Срещата беше първата инициатива на „отГОворните“, които заявиха, че ще работят за мотивацията на своите връстници.

„Бъдете предприемчиви. Бъдете предприемачи. Развивайте се. Учете се. Интересувайте се какво се случва в тази държава. Когато има нещо нередно, вие трябва да сте хората, които да изискват и да го променят. Трябва да сте отговорни!“, призова Михаил Христов.

Приказката на своя живот разказа шампионът на скок-дължина Михаил Христов. „Когато бях на 14 години, като всяко дете прекарвах летните ваканции на село при баба. Един ден волтова дъга падна върху мен, докато играехме с приятели. Сърцето ми е спряло за няколко минути, след това само възстановява ритъма си. Лекарите казват, че шансът да те удари такава светкавица е 1 на 20 000. Три месеца прекарах в „Пирогов“. Преживял съм над 30 операции. Загубих едната си ръка до рамото, а другата - до китката“, разказа Христов. Въпреки загубата на двете си ръце, днес той е трикратен световен шампион на скок дължина за хора с увреждания и осем пъти европейски шампион в своята дисциплина.

Повратен момент за младия състезател е срещата му със Стела Енева, параолимпийска състезателка и многократна световна шампионка по хвърляне на диск, която го насочва към спорта. „Спортът ме спаси да не потъна. Той ме накара да порастна и от духовна гледна точка. Спортът ми даде самочувствие. За първи път като спортист виждах някакви хора да се радват на това, което правя“, продължи шампионът.

„Мотивира ме, когато хората казват, че нещо не може да се случи, само защото в техните представи някой не може да го постигне. Казвали са ми, че няма да карам кола - дойдох тук с кола; че няма да стана добър спортист; че няма да имам жена“, каза Христов. Той показа и колко е неговият рекорд на скок дължина - 7 метра, с един повече от „лъвския скок“ на Левски.

Михаил Христов сподели, че днес в България има около 800 000 души с увреждания, 500 000 от тях са със сериозни увреждания, а 30 000 са деца. „За съжаление 80% от децата не посещават училище. Защото самата инфраструктура не е пригодена дза тях. 90% от хората с увреждания не работят по същата причина. На Запад няма значение дали един човек има ръка или не, дали има крак или не. За тях е важно с какво този човек е полезен за обществото и какво прави. В България нещата не стоят по този начин“, посочи параолимпиецът.

„Има една дума в България, която не ми харесва и тя е думата „инвалид“. Тя означава „невалиден“, „незаконен“, „недействителен“. Не бива на хората с увреждания да се поставят такива етикети. На първо място ние всички сме хора“, каза той и посочи, че в девет важни закона все още се посочва думата „инвалид“. Михаил Христов е предожил тези текстове да бъдат променени.

Михаил Христов отговаря дълго и на въпросите на присъстващите. „Застъпвайте се за града си. Когато нещо не ви харесва, вие можете да накарате Кметството и Общината да го оправят. В крайна сметка, правителството и местната власт трябва да работят за Вашето добро - вие да се чувствате добре в града си. Когато виждате нередности, опитайте да ги отстраните. Дори и сами го направете! Помагайте си помежду си. Ако сте на улицата и виждате нередност - нищо няма да ви коства да спрете и да помогнете. Хората трябва да си помагат! Дайте личен пример на другите, дори да останат безучастни. Така нещата ще се оправят. Помагайте си!“, призова гостът.

В навечерието на Международния ден на хората с увреждания поздрав към присъстващите отправи и 13-годишната Кристияна Кирилова, носител на много призове от музикални конкурси, както в България така и по света. Въпреки че не може да вижда, със своя глас тя развълнува присъстващите и отново доказа на какво е способна силата на човешкия дух.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България