Патрик Шанахан - Герой по заместване

Едва ли има съмнения за някого, че една от думите, които най-добре описват образа, който толкова упорито си създава американският президент Доналд Тръмп откакто е в Белия дом, е непредсказуем. Във всяко едно вътрешно и външнополитическо измерение. Така и с изненадващото му решение от миналата седмица да обяви изтеглянето на всички американски войски от Сирия, с което хвърли в смут целия свят.

Но най-вече собственото си правителство. Броени часове след като Тръмп обяви решението си, оставка подаде министърът на отбраната генерал Джеймс Матис, който бе последван и от ветерана-дипломат Брет Макгърк, специалният президентски пратеник към Западната коалиция срещу терористичната организация “Ислямска държава”. В писмото си до президента Матис пое анагажимента да остане на поста си начело на Пентагона до края на февруари. Този срок щеше да даде време за провеждане на задължителните изслушвания на бъдещия му приемник му от Сената, и ще го остави в позиция да изглажда евентуалните търкания със съюзниците в НАТО в първите месеци на следващата година. Които с обявеното решение на Тръмп да изтегли американските войски от Сирия, а вероятно и от Афганистан, заради постигнатата “победа” над “Ислямска държава”, неминуемо предстоят.

Оставката на Матис бе предшествана от тази “по лични причини” на досегашния началник на кабинета на Доналд Тръмп Джон Кели, който в началото на този месец също обяви намеренията си да се оттегли от поста си на 1 януари 2019 г. Двете събития подтикнаха мнозина от опонентите на американския президент зад Океана да посочат, че с тях си отиват “единствените двама отговорни възрастни” в управлението на Тръмп. Обитателят на Белия дом пък, за да не им остане длъжен и понеже е явно, че не обича някой да го измества от центъра на внимание на американските медии, реши да съкрати с два месеца възможността оставката на Джеймс Матис да продължи да бъде използвана от критиците му, за да подкопават решенията на президента. И скоропостижно обяви преди няколко дни, че начело на Пентагона още от началото на следващата година ще застане заместникът на Матис Патрик Шанахан.

Който макар и по-скоро непознат от тази страна на Океана, отвъд Атлантика бившият директор в “Боинг” отдавна е успял да си създаде име като лоялния на Доналд Тръмп лейтенант на Матис в Пентагона. И човекът прегърнал с все сърце идеята на американския президент за създаване на нов клон на въоръжените сили на САЩ - т.нар. Космически войски. Уредбата и функционирането на които трябва да бъдат внесени за разглеждане от Конгреса като част от новата Национална стратегия за отбрана на администрацията на Тръмп в началото на следващата година. Самият Патрик Шанахан, който няма никакъв опит във въоръжените сили, външната политика или борбата с тероризма, е засега само временно на поста, докато Тръмп реши дали ще посочва друг за постоянен титуляр начело на Пентагона. Но предвид все по-сериозния недостиг на отговорни кадри, който американският президент започва да изпитва с устойчивото сриване на рейтингите му последните месеци, е много вероятно Шанахан да бъде предложен и постоянно за министър на отбраната на САЩ.

Разбира се, с непредсказуемия Тръмп на руля в Белия дом е възможно и съвсем скоро да забравим името му, затова нека набързо разкажем вкратце за него, пък кой знае?!

Патрик Майкъл Шанахан е роден на 27 юни 1962 г. в северозападния американски щат Вашингтон. Получава диплома за бакалавър по машиностроене от университета в Сиатъл, защитава магистратура по същата дисциплина в Масачузетския технологичен институт в Бостън, както и такава по бизнес администрация в същото учебно заведение. Към “Боинг” Патрик Шанахан се присъединява през 1986 г. и в следващите тридесет години на ръководни постове в отбранително-авиационния конгломерат си извоюва титлата на човек който може всичко (Mr. Fix-it). От разработването на програмата за отбранителни ракетни комплекси на компанията, до успешното съживяване на проекта за супер-пътническия лайнер “787”, Шанахан е човекът с принос навсякъде.

С този си титул е и предложен от Доналд Тръмп през март 2017 г. за 33-тия заместник-държавен секретар по въпросите на отбраната. Контактите на Патрик Шанахан с военно-промишления комплекс предизвикват сериозни брожения преди и по време на изслушването му пред Сената, в контекста на твърде големия брой бивши изпълнителни директори от сектора, които Доналд Тръмп се опитва (и успя) да вкара на ръководни позиции в Пентагона. Макар и одобрен с 92 срещу 7 гласа от сенаторите, за протокола е останал коментарът на покойния вече ветеран-репубиканец Джон Макейн, който по адрес на Шанахан изразява тревогата: “90 процента от разходите за отбрана са в ръцете на пет корпорации, от които Вие представлявате една. Искам да съм убеден, че не се опитваме да пуснем лисицата обратно в курника.”

Скайуокър на Пентагона

Като заместник на Джеймс Матис в Пентагона, Патрик Шанахан беше натоварен със задачата да предложи реорганизирането на въоръжените сили на САЩ ,така че в новата Национална стратегия за отбрана да се отвори място за поисканите от Доналд Тръмп “Космически войски”. Най-сериозна опозиция тези планове срещат от военновъздушните сили на САЩ, които се опасяват от загуба на бюджет и приоритет в тези планове. И като стана дума за пари, Шанахан е и администраторът зад новия отбранителен бюджет на САЩ за 2019-20 година, съобразен с исканията на Доналд Тръмп, който възлиза на 750 млрд. долара.

 

ЗА НЕГО

На добра позиция

32_julianbarnes

Господин Шанахан се намира на този пост (б.р. - министър на отбраната на САЩ) най-малкото отчасти, защото работата му върху Космическите войски демонстрира готовността му да превръща желанията на президента Тръмп в политики. Което го поставя в много добра позиция да остане на позицията за постоянно. (...) Доналд Тръмп многократно се изразявал ласкаво за него, а и самият той (б.р. - Патрик Шанахан) има почитатели в Конгреса.

Джулиън Барнс, журналист, “Ню Йорк Таймс”

Ще бъде велик!

32_trump_1k-tif

За мен е удоволствие да обявя, че нашият много талантлив заместник-държавен секретар по въпросите на отбраната Патрик Шанахан ще заеме позицията на действащ такъв от 1 януари 2019 г. Патрик има дълъг списък с постижения зад гърба си, както като заместник министър на отбраната, така и преди това в “Боинг”. Той ще бъде велик!

Доналд Тръмп, президент на САЩ, обявявайки поредният си декрет през мрежата “Туитър”

Не на място

32_zurcher

Приемникът на г-н Матис Патрик Шанахан е прекарал по-голямата част от кариерата си в “Боинг”. Да имаш бивш изпълнителен директор в голям отбранителен подизпълнител начело на Пентагона, дори и само временно, е най-малкото необичайно. Този пост обикновено се заема от политици, които имат опит в контрола над военните.

Антъни Зърчър, журналист, Би Би Си

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Силуети