Пациентът Росен Генов: Животинската храна скъсява живота

След 2 посещения при лекарката мъжът решава да стане веган

Росен живее от 30 години в Германия. Заедно със стажа от родината му се събират 42 години в сервитьорската професия. Мислел, че живее здравословно- спортувал, не пиел, не пушел. Сега си дава сметка, че всъщност е бил пасивен пушач заради дима в заведенията, където работел. Вредността се комбинирала с натоварване и стрес, недоспиване и хронична умора.

Мъжът имал силно главоболие, високо кръвно налягане, упорито безсъние и стягане в гърдите, дори при леко физическо натоварване. Получавал паник атаки и заради връхлетелите го страхове често викал линейка. В Германия спешните екипи идват за 5 минути, уточнява Росен, но колкото и да са бързи, няма как да те спасят от собствените мъчителни мисли и негативни нагласи.

Преди около 5 години той получил пристъпи на подагра. Имал силни болки, подуване и зачервявания в областта на глезените и малките ставички на стъпалата. Знаел, че трябва да спре месото и 7-8 пъти решавал да го направи. Получавал временно облекчение, но то изчезвало, веднага щом се връщал към месните храни.

За цели 6 месеца мъжът спрял работа и се потопил в депресия, която сега вече с усмивка определя като класическа - не ставал от леглото, не се хранел, не искал да вижда никого, приемал антидепресанти. Убеден е, че от цялата нерадостна картина го е извела силната вяра във вечните християнски ценности. И волята да промени живота си, избирайки здравето. За д-р Емилова Росен бил слушал от много хора, избавили се в нейния медицински център от „нелечими“ болести. В интернет изгледал всички лекции на лекарката и разбрал, че няма неспасяеми ситуации. И че личният му лекар в Германия няма как да го убеди, че докато е жив, ще приема по 6 хапчета на ден.

Дал си сметка как с храната поглъща всеки ден повече отрови, отколкото полезни вещества. Менюто му било „безразборно“, приемал големи количества сирене, кисело мляко, яйца, много сладки храни, шоколади. Повлиян от лекциите, още преди да отиде при д-р Емилова, направил 7 дни на плодове, чай и мед. Но не се чувствал сигурен в самостоятелното правилно прилагане на програмата.

Първият престой на Росен бил през пролетта на тази година за 20 дни на плодове, чай и мед и 10 дни захранване. Две седмици след началото всички медикаменти за кръвното налягане били спрени, тъй като нямало потребност от тях. Откритите при изследвания в медицинския център високи нива на лош холестерол и уголемен и омазнен черен дроб след 20 дни влезли в норма. Нивата на пикочната киселина се снижили и пристъпите на подагра не измъчвали мъжа. Сънят се върнал, а Росен твърдо решил, че няма да върне нищо от старите навици. По време на престоя си изчел всички книги, препоръчвани от д-р Емилова - пътеводители в света на здравословното хранене и хармоничния живот и старателно попивал знанията от кулинарното училище в медицинския център. Нямал никакви оплаквания и дискомфорт при гладуването. Чувствал се зареден и изпълнен със сили, сякаш болестите били останали в кошмарите на тягостните нощи.

По съвет на лекарката изключил почти всички животински продукти и пробвал разнообразни вегетариански менюта. Казва, че най-неразумното нещо е да се пести от храната. Защото ако консумираш качествени и полезни неща, имаш повече сили и мотивация за работа и парите се изкарват. В менюто на Росен има булгур, елда, просо, бобови храни, годжи бери, тиквени семки, студено пресовано тиквено олио и много плодове и зеленчуци. Огромните си салати приготвя от червено цвекло, рукола, червен лук, праз, моркови и още много зеленини според сезона. Не сяда на трапезата без няколко скилидки чесън, прибавя и малко джинджифил и по няколко щипки смлени ленено семе и канела. Здравословните експерименти го забавляват с откриването на все по-нови и зареждащи комбинации.

Мъжът започва първата програма с тегло 91,4 кг при ръст 184 см. Сваля 10 кг за 3 седмици и запазва тенденцията и след захранването, въпреки че работният му ритъм е много натоварен. При второто си идване при лекарката през октомври т. г. е стопил още 5 кг и се чувства нов човек. Като пропуск отчита, че по веднъж седмично е приемал малко количество сирене или яйца и е решен да се раздели и с тях, за да ликвидира напълно подаграта. Животинската храна ни убива, прави ни агресивни и недоволни, споделя Росен. Трудно е да се повярва на твърдението му, че доскоро е бил гневен и избухлив. Защото сега е винаги усмихнат и винаги готов да се притече на помощ на някой страдащ и обезверен. За жестовете си на внимание и подкрепа не обича да говори, защото е убеден, че добротата е мерило за духовна извисеност. А тя няма нужда от много думи.

Росен е благодарен на лекарката и целия екип в медицинския център за всеотдайните грижи и невероятните резултати. След втория си 10-дневен престой си тръгва за Германия убеден, че ще стане веган и загърбил напълно изкушенията. Любимите по-рано сладкиши и шоколади е заменил с пчелен мед и сусамов тахан. И споделя, че най-голямата сладост може да се открие в равновесието на окриления дух и зареденото с чиста енергия тяло.

 

Рецепта на Илия Илиев

Камби с булгур (2 порции)

60-2-emilovaНарязваме на ситно по 1 супена лъжица морков, лук, целина глава (или селъри), праз и дръжки магданоз, както и 1/2 скилидка чесън и 1/4 суха пиперка. В малка тенджера с капак поставяме всички зеленчуци и наливаме вода - да ги покрие. Задушаваме за 5 мин. Дръпваме от огъня, добавяме 3 супени лъжица по-едър булгур, щипка морска или хималайска сол, щипка чубрица и щипка кимион, ? чаена чаша вода и задушаваме, докато водата се попие. След сваляне от огъня поръсваме с ? връзка магданоз, разбъркваме добре и пълним предварително изчистените и измити камби. Печем 30 мин. на 160 градуса в тавичка с малко вода на дъното. Впечатляващ вкус ястието добива, ако при печенето между камбите се прибавят резени дюля.

По желание сервираме със сос от по 30 г сурово кашу и белени слънчогледови семки, соево мляко (да ги покрие), щипка морска или хималайска сол, щипка риган, блендирани до получаване на хомогенна смес.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Здраве