Петролът може да надхвърли 100 долара за барел

Днес на пазара няма спекуланти

Ситуацията във Венецуела и Иран може да доведе до повишаване на цените на петрола над 100 долара за барел. Това заяви по време на енергийна конференция в Хюстън президентът на “Лукойл” Вагит Алекперов, цитиран от ТАСС.

По думите му споразумението на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и нейните съюзници да съкратят производството си е позволило да бъдат избегнати пазарни спекулации. “Днес на пазара няма спекуланти, а цената е около 60 долара, така че считам, че тези споразумения имат положителен ефект върху нашата индустрия”, посочи президентът на “Лукойл”.

Според него ОПЕК се фокусира не върху цената на петрола, а върху това какви количества петрол остават, което позволява да се избегнат пазарните спекулации.

Той добави, че трудно може да си представи до какво може да доведе ситуацията във Венецуела и Иран, ако цените все пак се повишат сериозно.

Според него технологичните санкции срещу руския петролен и газов сектор са довели до унищожаването на съвместен бизнес проект между “Лукойл” и френската енергийна компания Total. Въпросните санкции са се отразили негативно върху дейността на “Лукойл” и целия петролен сектор в страната, отбеляза Алекперов и добави, че въпреки това е възможно компанията да се адаптира към ограниченията посредством местни технологии.

По неговите думи “Лукойл” планира да увеличи производството си с 1-1,5% годишно през следващите 10 години.

В момента компанията е в процес на актуализиране на своята стратегия за развитие, която ще бъде представена тези есен, посочи още той.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес