Планински спасители помогнаха на бедстващ турист край хижа Македония

Планинските спасители от Благоевград помогнаха на турист, изпаднал в беда и загубил се в района на хижа Македония. На 10.11.2017 г в 18.30 ч. е получен сигнал за бедстващ турист.

„Свързахме се с туриста и разбрахме ,че няма осветление, трудно се придвижва в дълбок сняг и не може да намери хижата в тъмното. В 19.00 ч. след нов разговор с бедстващия разбрахме ,че вече е уморен, объркан и няма да може да се справи сам. Инструктирахме го да се увие в спалния чувал, който носи и да ни чака на мястото където е достигнал. В 21.00 ч. спасителите Георги Ботев и Георги Ботев-младши, вече давахме топъл чай и кроасани на премръзналият турист на 2116 м. н.в.

Хижата беше на около 300 м. от нас по навигация, но невидима в безлунната вечер. Снежната покривка на тази височина беше около 20см. с преспи до 40см. Туриста беше тръгнал като на разходка в градски парк-обут в летни маратонки и леко облечен. Беше мокър и мръзнещ. Не носеше ръкавици, топла шапка и осветително тяло, които са задължителни при преходи в нашите планини. Сложихме снегоходки на бедстващия и го съпроводихме до х. Бодрост където го настанихме да се изсуши и пренощува, разказа спасителят Георги Ботев.

В планината вече е зима и не трябва да се подценява екипировката, тя може да струва човешки живот, предупредиха спасителите.

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България