Пловдив посреща 2019 година с нови площади и пешеходни зони

Пловдив ще посрещне 2019 година, когато ще е Европейска столица на културата, с нови площадни пространства и пешеходни зони в центъра на града под тепетата.

Стартът на  тяхното изграждане ще бъде дадено още в началото на 2018 година.  Преди това Националният институт за недвижимо културно наследство (НИНКН) да даде зелена светлина на общата концепция за централната градска част, която включва и архитектурно-историческия резерват „Старинен Пловдив”, и за градоустройствените правила, които да важат за собственици, инвеститори и община.  Концепцията ще включва вида застрояване, районни устройствени планове и правила за поддръжка на сградите, обясни кметът на Пловдив Иван Тотев.

Още на следващата сесия на местния парламент ще бъде гласувано предложение за подмяна на уличните настилки в центъра на града под тепетата да бъдат отпуснати 4 млн.лв. С тези пари ще се изгради площадното пространство около Голямата раннохристиянска базилика и Католическата църква „Свети Лудвиг” и ще се подмени настилката  по улица „Иван Вазов” и съседните улици, на които се намира така нареченият „Тютюнев град”. Планира се част от улица „Иван Вазов” и цялата улица „Екзарх Йосиф” да станат пешеходни зони, но окончателно решение за тях градската управа ще вземе след обществено обсъждане с жителите и търговците в квартала между Централна жп гара и Народната библиотека „Иван Вазов”.

През 2018 година ще започне възстановяването на повечето сгради и складове в Тютюневия град, като задължителното изискване от експертите от НИНКН е те да бъдат възстановени във вида, в който са били.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България