Повече пари за винени проекти след 2020 г.

Максималното финансиране ще и 800 000 евро

От повече безвъзмездни средства за винени проекти ще могат да се възползват производителите след 2020 г. Това стана ясно от думите на зам.-министъра на земеделието Лозана Василева по време на винена конференция в Интерс Експо Център в София.

Националната програма за подпомагане на лозаро-винарскиа сектор ще бъде променена, така че да е още по-полезна за бизнеса. Максималната сума на един проект вече ще е 800 000 евро.

Вместо 50 на сто, както досега, фирмите ще могат да кандидатстват до 80 на сто финансиране по проекти за промотиране на българско вино в трети страни. Ще бъде включена и антикризисна мярка за подпомагане на събиране на реколтата на зелено, допълни Василева.

Вече освен за оборудване ще може да се кандидатства и за средства за финансиране на строително-монтажните работи, но не и за откриване на изцяло нови предприятия, допълни зам. - министърът.

Тя съобщи, че през тази година е обратно 126 милиона килограма грозде, от които се произвеждат около 90 млн. литра вино. Василена допълни, че реколтата е с 15 на сто по-слаба спрямо миналата, но за сметка на това гроздето е с по-добро качество.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес