Повишено съдържание на нитрати откриха в питейната вода на пазарджишко село

Повишено съдържание на нитрати е открито в питейната вода на пазарджишкото село Смилец (Община Смилец), съобщиха от Регионалната здравна инспекция в Пазарджик. От актуалната информация за качеството на питейната вода, предоставена от РЗИ-Пазарджик става ясно, че химичните показатели на една от пробите превишава нормата за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели.

Резултатите от изследването на водата в Смилец показват наличие на нитрати 73,4 ± 5 mg/dm3 при норма не повече от 50 mg/dm3. Във връзка с констатираните наднормени стойности експерти на РЗИ- Пазарджик са осъществили среща с ръководителите на В и К дружеството и представители на община Стрелча за търсене на алтернативи за водоснабдяване на засегнатото населено място. От „В и К - С” ЕООД – Стрелча са информирали здравната инспекция, че е изготвено проектно предложение за воден цикъл, но до момента няма развитие.

От РЗИ-Пазарджик са изготвили здравно-информационни материали за възможните рискове за здравето, при консумиране на вода със съдържание на нитрати над нормата с цел информиране на населението на село Смилец, които ще се разпространяват чрез Община Стрелча.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони