Полицаи от девет страни в ЕС: Основната заплаха в Европа продължава да е ислямисткият тероризъм

Полиция, Париж

Основната заплаха в Европа продължава да е ислямисткият тероризъм, заявиха единодушно полицейските шефове от девет страни в Европейския съюз, предаде Франс прес.

Дни след стрелбата с расистки мотиви в град Мачерата в Италия началникът на италианската полиция Франко Габриели призна съществуването на "благоприятна почва" за насилието, въпреки че отрече да са установени конкретни заплахи.

Педру ду Карму, висш представител на португалската полиция, каза, че страната му внимателно наблюдава крайнодесните групировки, но и той подчерта, че ислямисткият тероризъм е главна заплаха.

Франция не е преставала да следи различни групи и движения с ограничен капацитет за действие, увери генералният инспектор на френската полиция Юг Брик, като отбеляза, че заплахата в тази област е индивидуална, а не колективна.

На среща в Рим полицейските шефове от Кипър, Хърватия, Испания, Франция Гърция, Италия, Малта, Португалия и Словения потвърдиха сериозния си ангажимент за постигане на все по-ефективно взаимодействие и информационен обмен между службите, които имат отношение към борбата с тероризма.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа