Половината тунели у нас са опасни (ОБЗОР)

Близо половината тунели по пътищата у нас и над 200 мостови съоръжения не са в добро състояние и крият риск от инциденти. Това заяви новият председател на управителния съвет на Агенция "Пътна инфраструктура"(АПИ) инж. Пирин Пенчев.

Незабавен ремонт може да започне само на малка част от опасните обекти, но обществото трябва да е запознато с реалното им състояние, включително за да бъде убедено в необходимостта да плаща за преминаване по пътищата, уточни той пред БНТ.

От 34 проверени тунела по републиканската пътна мрежа 16 са с умерен до висок риск на опасност. Най-лошо е състоянието на тръбите във Велико Търново, по обхода на Ловеч и по магистрала "Хемус" - "Ечемишка", "Топли дол" и "Витиня", посочи Пенчев.

Всички рискови съоръжения ще бъдат затворени при необходимост, допълни той. Решението за това ще се вземе от комисия, в която участват експерти от министерството на транспорта, МВР и АПИ.

Проверката на тунелите и мостовете бе разпоредена от служебния строителен министър Спас Попниколов след трагедията на 5 февруари, когато от тавана на тунел "Ечемишка" се откърти ръждясала греда и уби жена в преминаващ автомобил.

Обезопасяването на съоръженията, които нямат проблеми, може да започне веднага. За другите обаче трябва да се мине през  конструктивно обследване, паспортизация, проектиране, избор на изпълнител чрез обществена поръчка, която по правило се обжалва, поясни Пенчев.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България