Последните думи на зодиите

Овен

Имам още работа

“Боже, не сега! Имам още толкова работа. Не съм си довършил...” Това са едни добри примерни думи за издъхващия Овен. При всички случаи последното му послание към света ще е свързано с пламтящата амбиция на Овена да изживее не един, а 6 живота в рамките на отпуснатото му на Земята време. “Обидих човечеството и Бога с това, че не успях да издигна работата си на нужното ниво”, казал Леонардо да Винчи - роден под знака на Овена, току преди да издъхне.

Телец

Скукаааа

Уважаеми Телци, имате варианти. Може да сте циничен, подобно на Карл Маркс: “Последните думи са за глупаците, които не са казали достатъчно преживе.” Или пък да се направите на мъж, по примера на американския физик Ричард Файнман, наричан “най-великият ум след Айнщайн”. Той вдигнал очи към тавана и въздъхнал: “Дано да не ми се налага да умирам още веднъж. Толкова е досадно!” Той починал от рак на 70 г.

Близнаци

Прекрасна си!

Представителите на този знак може да издъхнат красиво, докато подрязват цветята в градината, като сър Артър Конан Дойл. Последната му реплика била “Прекрасна си!”, отправена към съпругата му. Актьорът Ерол Флин също не си е отишъл от този свят недоволен: “Забавлявах се страхотно и ежеминутно.” Понякога се налага и да са по-темпераментни, като Че Гевара, който викнал: “Знам, че си тук да ме убиеш. Хайде стреляй, страхливец такъв. Не си ли убивал човек?”

Рак

Ти си убиец

Художничката Фрида Кало е починала на 47 г. от белодробен емболизъм. В последния си миг проявила нетипичен за Рака оптимизъм: “Надявам се, че там, където отивам, ще бъда щастлива. Дано никога да не се върна тук.” Писателят Франц Кафка бил по-мрачен на финала. Той умира от туберкулоза и се моли да му поставят свръхдоза морфин: “Убий ме! Ако не го направиш, си убиец”, това било последното, което чул от него лекарят в австрийския санаториум, където издъхнал.

Лъв

Наясно съм с риска

“Да, наясно съм с риска,” казала първата жена, прелетяла над Атлантическия океан, Емилия Еърхарт в последното си радиокомюнике. Писателят Джордж Бърнард Шоу гледал трезво на неизбежното: “Сестра, опитваш се да ме държиш жив като някаква реликва. Но аз приключих, това е краят. Умирам.” Загадъчен до смърт, Алфред Хичкок промълвил: “Човек трябва да умре, за да разбере какво се случва след смъртта, въпреки че католиците таят някакви надежди.”

Дева

Жив съм още

Дори в смъртта, Девите си остават ехидни. “Защо ревете, мислехте че съм безсмъртен ли?”, рекъл Краля Слънце, преди да почине от гангрена. Друг случай - в отричане на очевидното, Калигула изрекъл: “Жив съм още!”, въпреки че вече бил отровен и току-що намушкан от собствената си стража. А пък американският генерал Джон Седжуик се изправил на барикадата и казал: “Глупости, от това разстояние и слон не могат да уцел...”

Везни

Увеличете светлината

Суетни до последен дъх, това са Везните. Сред най-прочутите предсмъртни реплики е тази на ирландския поет Оскар Уайлд: “Или аз, или тези отвратителни тапети трябва да си идем.” Юджийн О'Нийл също бил ужасен от обстановката в смъртната си стая: “Знаех си. Знаех си. Знаех си. Роден в хотел и - дявол да го вземе - издъхнал в хотел!” “Увеличете лампите. Не искам да си отида в мрак”, казал и О. Хенри, също роден под знака на Везните.

Скорпион

Барман, още едно

Кой казва, че Скорпионите са склонни към злоупотреби с алкохол и упойващи вещества? Поетът Дилън Томас е починал на 39 г. от пневмония, а не от свързани с пиенето изменения в организма. Преди да си отиде, той профъфлил: “Осемнайсет уискита! Според мен, това си е рекорд...” Когато свещеникът приканил философа Волтер да се отрече от Сатаната, за да получи последно причастие, Волтер му отговорил: “Добри човече, не е моментът да си създавам нови врагове.”

Стрелец

Комедията свърши

Последни реплики на скептицизъм и безпочвен оптимизъм. “Адски ми е скучно”, въздъхнал Уинстън Чърчил и поел към вечността на благородната 90-годишна възраст. Бетовен също е бил Стрелец. Легендата за последните му думи се колебае между: “Ръкопляскайте, комедията свърши” и “На небето ще чувам.” Хумористът Джеймс Търбър казал: “Слава Богу... По дяволите!” А Джейн Остин отговорила на въпроса на сестра си: “Нищо не искам. Само да умра.”

Водолей

Никой ли не разбира?

Ненапразно на Водолеите се носи славата на оригинални хора. “Ще умра. От толкова време не съм пил шампанско,” казал руският писател А. П. Чехов и умрял. “А сега заспивам. Лека нощ,” рекъл двусмислено болния от малария Байрон, преди да предаде Богу дух. Чарлз Дарвин, също Водолей, обявил: “Хич не ме е страх от смъртта.” А балерината Анна Павлова наредила: “Пригответе ми костюма на лебед.” Джеймс Джойс отчаяно попитал: “Никой ли не разбира?”

Риби

Леле! Ехааа...

Стийв Джобс, който приживе казваше, че смъртта е най-доброто изобретение на живота, издъхнал с вдъхновен поглед, възкликвайки: “Леле! Ехааа.” Също толкова интересни са последните думи на Виктор Юго. Той казал: “Виждам черна светлина.” Джордж Вашингтон настинал тежко, а лекарите го доуморили. Когато започнал да бере душа, той дал последни разпоредби, сред които да изчакат три дни, преди да го погребат. И казал: “Всичко е наред.”

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Хороскоп