Последният мохикан от Хитрино Кольо Цачев: Доволен съм, вече имам покрив над главата

Къщата ми стана за чудо и приказ. Вече не съм без дом, не се скитам по институции, имам покрив, имам къде да си навра главата" - така посрещна в понеделник "Труд" най-известният хитринчанин Николай Цачев или бай Кольо. По това време миналата година той беше останал последният човек на фургон, а общината го настани в Старчески дом. Още през май, щом направили първа копка за къщата 66-годишният пенсионер се върнал в Хитрино и пак се установил във фургона, за да гледа как работят майсторите.

Последно в петък фургонът бил вдигнат, а бай Кольо си влязъл в къщата. "Само съм си почивал на леглото, не съм оставал да нощувам, още съм при един приятел, чакам да ми доставят бялата техника", обяснява той.trsh2611-12

Иначе най-много се радва, че вече и тоалетната и банята са му вътре у дома. Преди били на двора. Не е работа това в 21 век.

Сега къщата му е със стая по-малко от предишната, порутена от взрива, но е много по-уютна. Ергенът място не може да си намери от радост, че сам е решавал кое легло къде да му поставят и как да изглежда кухнята, която ще бъде с вградени ел.уреди. Разполагал с общо 15 000 лв. за обзавеждане и техника. Обяснява: "Това са пари от българския народ". Всички нуждаещи се бяха разпределени на групи и в първата, най-тежка, хората имаха право на 12 000 лв. за мебели и 2 900 лв. за техника.

От стария дом му е оцелял само транзистор, купен през 90-те, който ще му прави компания заедно с новия плазмен телевизор. Оцеляла е и чешмата на двора, а в далечината на двора, да не му е пред очите, е скрил огънатата от взрива ламаринена порта.

"Новото строителство си е друго. Красиво нещо, а и добре изолирана е къщата, по-малко дърва ще хабя. Много съм доволен", не крие радостта си пенсионерът. На въпроса дали майсторите не са се забавили с неговия дом, отсича - "Не, аз си бях виновен, имах си неуредици с документите и общината ми помогна". Сега мечтата му е една - "Бог да ми даде години да се порадвам на новата къща". Обяснява, че след престоя в Кризисен център, в Старческия дом и на фургон, напълно е оценил защо българинът се стреми на всяка цена да има собствен дом и сам да си е господар.

На неговата улица "Пирин" е пълно с новодомци, а къщите са като наниз - бяла, светло синя, бежова, жълта.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България