Посолство на КНДР било портал за технологии

Незаконен износ донесъл $200 млн. на Пхенян

Северна Корея е придобивала технологии за ракетно-ядрената си програма с помощта на посолството си в Берлин, заяви вчера шефът на германското вътрешно разузнаване Ханс-Георг Маасен, предаде Би Би Си.

Той подчерта, че много от опитите на Пхенян в тази насока са били осуетени, но не може да даде гаранция, че всички са били засечени. Маасен не поясни, какви точно технологии са били доставяни в мисията на КНДР в Берлин, но посочи, че те могат да бъдат използвани за граждански и за военни цели. “От наша гледна точка става въпрос и за ракетната, но и за ядрената програма на Северна Корея”, каза топ разузнавачът.

В същото време поверителен доклад на ООН изчисли, че Пхенян е спечелил 200 млн. долара миналата година от забранен със санкции износ на стоки. С помощта на фалшиви документи страната продавала въглища, които уж са добити в Китай и в Русия. Експертите засекли и продължаващо сътрудничество в оръжейната сфера със Сирия и Мианма.

Отделно в свое разследване Си Ен Ен изобличи Мозамбик като основен сътрудник на КНДР в заобикалянето на санкциите на Съвета за сигурност на ООН. Двете страни поддържали военно сътрудничество и обучение и съвместни компании за риболов на стойност милиони долари.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Свят