Вдигат цените на парното и топлата вода

Най-голямо е поскъпването в Разград и Габрово

Столичани ще плащат с 4,3% повече

По-високи цени на топлата вода и парното от 1 юли, предлага Комисията за енергийно и водно регулиране. Поскъпване ще има в цялата страна, като средно то ще е с 4,5 на сто, твърдят от регулатора.

Най-голямо увеличение ще има в Разград, където топлото ще поскъпне със 17,53%, и в Габрово – с 12,53 на сто.

В Пловдив регулаторът предвижда 7,4% увеличение, а в Плевен – малко над 6 на сто.

В Бургас цената ще бъдe със 7,4 на сто отгоре, а във Враца и Велико Търново - с над 7 на сто. Русенци също ще получат по-високи сметки от юли, като повишението за местната топлофикация ще бъде с близо 4%. Във Варна регулаторът иска 1,96 на сто поскъпване на парното. В Перник ще е най-малкото увеличение – с едва 1,77%, а в Сливен цената дори ще падне с минималните 0,4 процента.

Абонатите на най-голямата топлофикация – в София ще плащат с 4,3 на сто повече за топла вода и парно от юли. От КЕВР посочват в доклада си, че дружеството завършва 2018 г. със загуба от 19,786 млн. лева при 34,817 млн. лева година по-рано.

В същото време разходите за заплати в “Топлофикация София” се увеличават и ще достигнат 40,39 млн. за новия регулаторен период, което е увеличение с 16% спрямо 2018 г. Така средната брутна заплата в дружеството от 1 януари тази година става 1482,20 лв.

В доклада си КЕВР посочва още, че част от топлофикациите подобряват финансовия си резултат през 2018 г., като увеличават печалбата или намаляват загубата си. Това са “Топлофикация София”, “ЕВН България Топлофикация”, “Топлофикация Плевен”, “Юлико Евротрейд”, “Овергаз Мрежи” АД -ЛОЦ “Овча купел” и “Топлофикация Перник”.

По-зле се представят топлофикациите в Бургас, Велико Търново, Габрово, Русе, Разград, Враца, Сливен и Варна.

Окончателно решение за новите цени на топлата вода и парното комисията ще вземе в края на юни, след като проведе открито заседание и обществено обсъждане.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес