Правят електронни досиета на строежите

Чрез системата проверяваме и сметките за вода и ток при купуване на нов дом

Нова информационна система ще обедини цялата информация за строежите от разрешителното до крайното изпълнение. Тя е поръчана и платена от Камарата на архитектите на България и при интерес от страна на общините или държавата ще им бъде предоставена безплатно за ползване или управление. Това обясни зам.- председателят на Камарата на архитектите арх. Петкана Бакалова. Към момента в нея се попълва само информация за нови обекти.

Системата може да се свърже с кадастралната карта, така че електронните технически паспорти на сградите или инфраструктурните проекти да се привързват към всеки имот заедно със снимки и видео. В тези електронни досиета може да се попълва и информацията за платените сметки при експлоатацията на сградите за ток и вода, така че да се проследи енергийната им ефективност и качеството на използваните материали. При покупка пък бъдещи клиенти ще могат да се информират колко са плащали предходните обитатели за ток и вода и да преценят по-добре дали е изгодна покупката за тях.

Инвеститорите също ще могат да направят по-добра предварителна оценка на средата, обясниха присъстващите архитекти. Подобна система за електронна информация работи вече 7-8 години в съседна Северна Македония. Частният бизнес да изработи такъв електронен регистър и да я подари на държавата не е прецедент, обясни арх. Бакалова. По подобен начин и направен от Нотариалната камара и имотният регистър, като новата система е дело на същите разработчици.

Тя би улеснила и бъдещи обществени обсъждания за важни проекти, които ще могат лесно да се разглеждат онлайн.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес