Прадядото на всички поршета

Първото Porsche показа добра форма на фестивала на скоростта

70 години са сериозна възраст за хората, да не говорим за автомобилите. Някои от тях обаче остават в добра форма и след това. В такава светлина се изяви 70-годишният „старец“ Porsche 356 на култовия фестивал на скоростта в Гудууд, Великобритания. Това е екземпляр №1, който поставя началото на историята на марката точно преди седем десетилетия. „Прадядото“ на всички поршета стъпи отново на асфалта по повод 70-годишнината на Porschе.

55-1-6kol

Автомобилът с номер на рамата 356-001 е сбъдната мечта на конструктора Фери Порше. Колата получава разрешение за движение по пътищата на 8 юни 1948 г. и това се смята за рождената дата на компанията. Двуместният роудстър с централно разположен двигател е с алуминиева каросерия и тръбно шаси, като тежи само 585 кг. Основните компоненти като двигател, скоростна кутия и окачване са модифицирани от Volkswagen.

01Porsche356Nummer1von1948PorscheAG.jpg

Динамиката на автомобила завладява сърцата на почитателите на високите скорости в тежките години след Втората световна война. Мощността на четирицилиндровия боксеров мотор с работен обем 1131 куб. см и с въздушно охлаждане на Volkswagen е увеличена от 24 на 35 конски сили. С аеродинамичната си форма, ниското тегло и солидната за това време тяга роудстърът на Фери Порше развива максимална скорост 135 км/ч и изпреварва всички свои съвременници.

Първият екземпляр е продаден бързо, защото млада компания има нужда от пари за производството на повече автомобили. Шаси с номер 356-001 сменя няколко собственика, претърпява катастрофа и ремонти, получава по-голям 1,5-литров мотор и хидравлични спирачки, докато през 1956 г. не е откупен обратно от Porsche и в родния си дом се поддържа в отлично състояние. От уважение към богата история на този автомобил днешните ръководители на компанията са запазили модификациите по него, направени от предишните му притежатели.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили