Президенството и Съюза на писателите поздравиха Двора на кирилицата

Осем бюст-паметника бяха открити в Алеята на творците

Алеята на писателите в уникалния комплекс Двор на кирилицата в старата столица Плиска се обогати с ликовете на още осем заслужили творци в понеделник. На тържествена церемония бяха открити бюстовете на любимите български автори Йордан Йовков и Дора Габе, и на руските класици Лев Толстой, Александър Грибоедов, Иван Крилов, Антон Чехов, Илф и Петров и Марина Цветаева.

Президентът Румен Радев не можа да уважи поканата на домакините, а от Президенството изпратиха благодарности за усилията и вдъхновението на създателя на Двора на кирилицата Карен Алексанян. "Приемете поздравления за инициативата Ви, от която черпим потвърждение, че човешкият талант и просветеност съдържат най-силния заряд за духовно сближение и напредък на обществата", се казва в писмото. От Съюза на българските писатели също поздравиха комплекса за знаменателното събитие. В обръщението на творците се казва, че т.г. съюзът навършва 105 г. от създаването си и писателската общност у нас винаги е работила и ще работи с почит към Кирилицата.

Комплексът получи специални благодарности и от посланика на Израел у нас г-жа Ирит Лилиан за подобаващото отбелязване на 130-та годишнина от рождението на обичаната поетеса Дора Габе. Поздравителни адреси дойдоха и от Историческият музей, и от Община Добрич.

Общо 30 са авторите увековечени в Алеята на писателите в уникалния комплекс в Плиска.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България