Президентът Радев: Заветите на Васил Левски са още по-силни, когато сме извън пределите на родината

Почитането на паметта на Васил Левски сближава още повече народите на България и Кипър. Апостола на свободата е част от България, от нейното минало, настояще и бъдеще. Заветите му са още по-силни, когато сме далеч от родината. Това заяви президентът Румен Радев, който днес участва в церемония по откриването на улица с името на Васил Левски в Лакатамия, Никозия, съобщават от президентството. Държавният глава Румен Радев е на двудневно посещение в Република Кипър по покана на своя колега Никос Анастасиадис.

На церемонията присъстваха десетки представители на българската общност и граждани на Кипър, живели в нашата страна. Президентът се обърна към българите в Кипър с думи на благодарност за това, че съхраняват българските ценности, език и култура и извън пределите на родината.

Румен Радев изрази признателността на българската страна към кмета на Лакатамия Фотула Хаджипапа и общинския съвет за възможността да бъде почетена паметта на героя на българското освободително движение Васил Левски в кипърската столица.

По-рано през деня държавният глава се срещна с Негово Блаженство архиепископа на Кипър Хрисостомос II. На срещата Румен Радев открои важната социална роля на Кипърската православна църква в обществото, както и като православна институция, която поддържа добри отношения с други християнски църкви и различни вероизповедания.

“Ако църквата е разделена, няма как народът да бъде обединен. Когато политиците допускат грешки и разделят обществото, точно тогава вярата и църквата трябва да върнат единството”, каза президентът и запозна Архиепископ Хрисостомос II с традициите на мирно съжителство на различни вероизповедания в нашата страна. “Това е доказателство, че нашата източноправославна църква е толерантна и е пример за останалите”, каза президентът.

Държавният глава Румен Радев подари на Негово Блаженство Архиепископ Хрисостомос II копие на “История славянобългарска” като символ на ключовата роля, която християнската вяра има за изграждането на българското самосъзнание и съхранението на българския език и история.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България