През 2017 г. с 11 милиона тона повече е добивът в минната индустрия

Снимки: Пламен Стоименов

Заплатите в сектора не спират да растат и достигнаха 18 414 лв. годишно

С 11 милиона тона повече добив през 2017 г. и увеличение на количествата при почти всички отрасли отчита минната индустрия у нас. Предприятията в бранша са прибрали „реколта“ от 108,69 млн. тона суровини, като най-съществено е увеличението при индустриалните минерали с 37%. Данните изнесе инж. Николай Вълканов, председател на Минната камара по повод "Деня на миньора".

Фирмите в добивната промишленост са произвели с 9% повече продукция през 2018 г., спрямо 2017 г., която достига 2,7 млрд. лв. Сериозно увеличение има и при добива на инертни и строителни материали с 18%. Въгледобивът също нараства – с 10% спрямо предходната година, а рудодобивът се покачва с 1%.

България заема водеща позиция в европейския добив - на трето място сме по добив на мед, на четвърто по добив на злато и на пето по добив на лигнитни въглища. Експлоатираните находища на подземни богатства в България се простират на 1677,53 хиляди декара или само на 1,5% от територията на страната. Концесиите за добив към май 2018 г. са общо 448 броя. Действащи  разрешения за търсене или проучване проучвания са 96.

Годишната заплата в бранша не спира да расте през последните години, като в момента е на ниво от 18 414 лв., при средна 12 563 лв. за страната. Професията крие рискове, но добрите практики в бранша водят и до тенденция за спад на трудовите злополуки. През 2017 г. е отчетено най-ниското ниво за последните седем години – 126 броя. Загубените календарни дни в отрасъла също са значително по-малко спрямо 2016 г. - 8501 дни.

Броят на работещите в добивната промишленост намалява, но въпреки това, произведената продукция на един зает расте и остава 2,5 пъти по-висока от средната за индустрията.

През последните години се забелязва тенденция към дигитализация. Водещите компании в сектора работят усилено и внедряват нови цифрови технологии за повишаване на безопасността на труда и повишаване на ефективността на производствените процеси.

Износът в сектора през 2017 г. бележи ръст със 17%, а вносът нараства с цели 45%. За чужбина предприятията изнасят предимно индустриални материали – цимент, вар, каолин, метали, в това число и благородни в размер на 3616 хил. тона годишно. Вносът на горива е най-изявен, а при металите – импортът на медни руди и техните концентрати е водещ.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес