Премиерът е на посещение в завод, произвеждащ защитно облекло срещу коронавируса (ВИДЕО)

Премиерът Бойко Борисов е на посещение в предприатието, което произвежда защитно облекло срещу коронавируса.

Заедно с него са и вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и началникът на щаба за борба с коронавируса ген.-майор Венцислав Мутафчийски.

Преди да влезе в предприатието, на входа Борисов беше помолен да сложи маска, а след това си дезинфекцира ръцете.

"Дотук имаме изработени 40 000 метра от плата, то който се прави облеклото. Използва се по 2,5 метра за гащеризон и можем да произведем в кратки срокове между 15 и 20 хиляди гащеризона. На ден можем да изкарваме по 3300 метра плат", уточниха от предприятието.

„Целта е да видят хората, че нашата индустрия може да се реорганизира за няколко дни и можем да произведем това, което ни е нужно”, заяви Борисов.

"Няма партида, която да не е тествана за паропропускливост и деламинация. Ние се справихме по отличен начин от миналата неделя. Най-малкото, което можем да направим като обем, е 15 000 гащеризона. Те са за многократна употреба и няма нужда да се перат всеки ден, а може да се прави суха дезинфекция", коментираха от предприятието.

"Този гащеризон ще може да се използва 100 пъти. Питаха ме за цената. 20 евро като разделите на 100 пъти, този гащеризон нищо не струва. Ние спряхме всички наши договори за износ по препоръка на премиера. Няма никаква сделка с правителството, аз съм патриот и мога дори да ги подаря тези гащеризони. Няма цена, която е по-голяма от човешкия живот", обяви собственикът на завода.

"Благодаря, че отказахте всичките си договори за износ. Имаме няколко хиляди респираторни уреди, но и там поръчките навсякъде спряха. По моя заръка сме осигурили на ген. Мутафчийски по 1, по 2, по 3 респиратора, където колкото има, да ги изкупят", уточни министър-председателят. "Паралелно с това има и друг проблем, който в България не съществува - нелегалната миграция. Ние нямаме миграция. Оптимист съм, че натискът към нашите братя от Гърция ще намалее. Българинът може да спи спокойно от втория проблем, който мъчи другите държави", каза още той.

"Вчера блокирахме износа на 70 000 маски, минаха на тестове, в момента се разнасят.", добави Борисов.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България