Протести в Малта след убийството на разследваща журналистка

Стотици хора се събраха на протест пред съда в малтийската столица Валета. Демонстрантите призоваха за справедливост след убийството на разследващата журналистка Дафне Капуана Галиция, информира БТВ. Нейния автомобил беше взривен вчера, като 53-годишната блогърка загина на място.

Протестиращите обвиниха държавата, че не е защитила журналистката и заявиха, че са притеснени и за своята собствена сигурност.

Малтийският премиер Джоузеф Мускат по-рано заяви, че убийството е варварски акт срещу журналистката и срещу свободата на словото в Малта.

Известната в страната си блогърка е автор на серия разкрития за корупция сред политици и бизнесмени и укриване на данъци чрез офшорни компании. След публикуването на панамските документи тя е открила банкови сметки на съпругата на премиера, в които са внасяни пари от Азербайджан.

В последния си пост половин час преди да бъде взривена, журналистката е публикувала и улики за корупция срещу началника на канцеларията на министър-председателя.

Европейският съюз е ужасен от убийството на разследващата журналистка. „От името на комисията и на председсателя Юнкер искам да заявя, че сме ужасени от вчерашното убийство на известната и уважавана госпожа Дафне Капуана Галиция. Правата на журналистите да разследват и да задават неудобни въпроси е в сърцевината на ценностите на ЕС и трябва да бъдат защитавани винаги”, заяви Маргаритис Схинас, говорител на Европейската комисия.

Публикациите на загиналата често са имали повече прочитания, колкото тиражът на всички малтийски вестници взети заедно. Синът й, който лично се е опитвал да я спаси от горящата кола, определи Малта като "мафиотска държава".

 

 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа