Протест срещу данъчна наредба на жълтите павета

Протест на жълтите павета в София, на площад "Народно събрание", на 29-ти януари организират представители на заведения, ресторанти и хотели. Причината за недоволството на бизнеса е предстоящото влизане в сила на 31 януари на данъчната наредба Н-18, която ще върже касовите апарати чрез специални одобрени от НАП софтуери с данъчните в реално време. Според бизнеса обаче инвестицията и условията на наредбата не са възможни за изпълнение в кратките срокове, предоставени им от законодателя.

Представителите на Българската асоциация на заведенията, Сдружението на заведенията в България, Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация и други представители на малкия и среден бизнес имат са категорични, че наредбата не бива да влиза в сила до изчистване на всички проблеми за прилагането й.

Бизнесът настоява още за отмяна на текстовете в Наредбата на НАП, касаещи запечатването на търговски обекти без изрично доказана вина от страна на търговеца, стопанисващ обекта. Ресторантьорите настояват още за сформиране на работна група за обсъждане възможностите за въвеждането на диференцирана ставка на ДДС за храните и сектора на обществено хранене и развлечение, категоризирани по Закона за туризма, на 5%, каквато е практиката в страните - членки на Европейския съюз.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес