Медицинският съвет ще изготвя алгоритми и препоръки за лечение на Covid-19 (ВИДЕО)

Проф. Коста Костов: Здравната ни система няма необходимия ресурс

Медицинският експертен съвет към Министерския съвет дава първия си брифинг.

Председателят проф. Коста Костов представи членовете на съвета. Това са: проф. Радка Аргирова, клиничен вирусолог, проф. Галина Кирова, специалист по образна диагностика, адвокат д-р Мария Петрова, специалист по медицинско право, д-р Цветеслава Гълъбова, психиатър, проф. Севелина Поповска, патолог, доц. Атанас Мангъров, инфекционист, dоц. Васил Велчев, кардиолог, доц. Любомир Киров, преподавател по Обща медицина, проф. Георги Момеков, фармаколог, д-р Валентин Павлов, зам.-председател на зъболекарския съюз, проф. Николай Младенов, доц. Росен Калпачки, невролог, д-р Александър Симидчиев, пулмолог.

"Задачата на Медицинския съвет е да помогне на държавата да се справи с проблем, за който здравната ни система не е подготвена", изтъкна проф. костов в началото на изказването си.

"Ние трябва да се справим с опасността, която е надвиснала над България. Тук виждате съвет от лекари, които влизат с имената си и искаме да опазим имената си чисти на изхода. Не бихме приели, ако не вярваме, че ще се справим. Благодаря на всички колеги, които се отказаха от личното си време, семейства си", добави председателят на съвета.

Функцията ни е изготвяне на препоръки и алгоритми за лечението на COVID-19 в помощ на всички лекари и на правителството. Ще предоставяме навременна и достоверна информация, обясни проф. Костов.

За тази цел ще даваме две пресконференции седмично - вторник и петък. Всичко, което сме създали и е одобрено, ще бъде публикувано в специален портал във фейсбук.

Една от първите препоръки на медицинския съвет ще бъде да се започне масово тестване на контактни лица и потенциални заразени, стана ясно от думите на доц. Атанас Мангъров. Това обаче се разминава с позицията на Националния оперативен щаб.

"Има достатъчен брой интензивни легла в държавата. В момента те са около 900, но за кратък период могат да станат 2000", каза зам.-министърът на здравеопазването Бойко Пенков.

"Няма утвърдена терапия за заболяването. Трябва да се мисли много внимателно за лекарствата Хлорихин и Хидроксихлорохин, тъй като те имат много странични ефекти и до момента бяха изключени в цял свят", каза проф. Георги Момеков.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България