Развалят договора с ТЕЦ AES-Гълъбово

Няма да претендират за неустойки

ТЕЦ AES-Гълъбово ще преговаря за компенсациите, които да получи при прекратяване на договора за изкупуване на електроенергията на преференциални цени.

AES България одобрява предложената от правителството методология за компенсиране при предсрочно прекратяване на договора за изкупуване на електроенергията на преференциални цени. Това стана ясно от думите на изпълнителния директор на компанията Иван Цанков. Той обаче обясни, че двете страни са се разминали по отношение на сумата за компенсация. Предстоят преговори, и ако има съгласие по отношение на компенсациите, договорът ще бъде прекратен по взаимно съгласие. Така компанията не би трябвало да има претенции за неустойки. Цанков обясни, че банките кредитори са уведомени и очаква преговорите да започнат до няколко месеца.

Министерството на енергетиката е изпратило предложението си за прекратяване на договора през юни. Документът обаче е бил върнат с предложения, като мотивите са запазване на работните места и гарантиране интересите на банките кредиторки. Цанков обаче смята, че има и други варианти за трансформиране на договорите с “американските” централи към свободния пазар.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Бизнес