Развиват високоспециализирана очна хирургия в болницата в Горна Оряховица

Извършени са общо 116 операции през тази година

151 пациенти от региона и съседни области са преминали от 1 януари до момента през Отделението по очни болести на МБАЛ "Свети Иван Рилски". Това съобщи д-р Илияна Донева, началник на отделението.

За периода са извършени общо 116 хирургични операции, като 87 от тях са големи интервенции за отстраняване на катаракта на окото, а 29 - по-малки. До края на септември извършените операции по клинични пътеки са 35. За сравнение за цялата 2017 година, извършените операции на катаракта са около 100 на брой.

От няколко години приоритет на екипа е развитието на модерна високоспециализирана очна хирургия – операция на катаракта чрез факоемулсификация (б.а.ултразвук), поставят се меки вътреочни лещи. От декември 2016 г. в отделението е внедрен нов апарат „Визалис 100“, произведен от немската компания „Цайс“, с който се извършват безболезнено и бързо факоемулсификациите, като цялата процедура трае около 15 минути.

Тези интервенции са щадящи за пациента, като средният престой в лечебницата е един ден. Поставянето на изкуствената леща се поема от РЗОК, след това пациентът заплаща лещата.

Отделението по очни болести работи със здравната каса по четири клинични пътеки - № 130 за оперативни процедури върху придатъците на окото с голям обем и сложност, №131 - други операции на очната ябълка с голям обем и сложност, №133 - консервативно лечение на глаукома и съдови заболявания на окото и неперфоративни травми и № 134 - консервативно лечение при инфекции и възпалителни заболявания на окото и придатъците му.

Освен това се извършва дейност и по три амбулаторни процедури, в т.ч. № 19- оперативно отстраняване на катаракта.

"В отделението работят двама лекари със специалност "Очни болести" и три медицински сестри. То разполага с пет хирургични легла и пет места за крактотраен престой. За текущата година през отделението са преминали пациенти от Горна Оряховица, Лясковец, Стражица, Елена, Златарица, Трявна, Свищов, Силистра и Русе", допълни д-р Донева.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Региони