Разследват кражба на кооперация с фалшиви документи

Жалбата до множество институции е подадена от досегашния председател на ППЗК „Доверие-Миндя” Атанас Димитров

Откраднаха ни кооперацията с фалшиви документи, които са били представени в Агенцията по вписванията. Това твърди Атанас Димитров,  който до преди два месеца е бил председател на Производствено-потребителната земеделска кооперация /ППЗК/ „Доверие” във великотърновското село Миндя. Разгневеният мъж е алармирал за случая Министерството на правосъдието, Главна прокуратура, Районната прокуратура във Велико Търново, МВР, НСБОП, Агенцията по вписванията. Писал е дори до Министерски съвет.

„Сагата започна през май тази година. На 4 май публикувахме обява в регионален великотърновски ежедневник за свикване на извънредно общо събрание, което беше насрочено за 19 май. Проведохме събранието и веднага след това кооперацията е била регистрирана в Агенцията по вписванията с ново ръководство. За целта са били използвани неистински протокол и вестникарска обява”, сподели пред „Труд” Димитров и показа копия от въпросните документи.

Бившият ръководител на ППЗК „Доверие” обяснява, че оригиналната обява е с оповестен дневен ред с 5 точки, а фалшивата съдържа 6 точки.

„Освен това пред Агенцията по вписванията е представен и втори протокол на Управителния съвет , който не отговаря на оригиналния. В него няма имена на присъстващи, а само неиндифицирани подписи и печат, който е различен от този на кооперацията. От всички тези неправомерни действия загубите за ППЗК „Доверие” възлизат на 120 000 лева”, твърди Атанас Димитров.

Той настоява да бъде извършена проверка и авторите на незаконните действия-установени и изправени на съд.

Атанас Димитров уточнява, че кооперацията е основана през 1995 г и до 18 май 2016 г не е била обект на проверки и контрол от държавните институции, а разграбвана.

„През тези години не е било водено счетоводство, не са подавани данъчни декларации, не са плащани осигуровки,  но пък е продадено имущество за над 500 000 лева. След като поех ръководството  преди 2 години, кооперацията беше извадена на светло и само през миналата година към НАП сме платили задължения от 22 000 лева, а към община Велико Търново-7700 лева. Кооперацията е жизнена и си плаща задълженията към хазната и не е необходимо да се ликвидира”, категоричен е Атанас Димитров.

Той уточнява, че ППЗК „Доверие” вероятно е апетитна хапка, защото разполага с 20 декара плодородни земи и три сгради.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право