Рашков се поправи – нямало масово подслушване

Осигурен е достъп на Бюрото за контрол на СРС

“Да се спекулира, че главният прокурор е блокирал достъпа на Бюрото за контрол на СРС до веществени доказателствени средства и така е попречил на работата му, е меко казано неистина”. Това заяви главният прокурор Сотир Цацаров на съвместно заседание на парламентарните комисии за контрол над службите за сигурност и по вътрешна сигурност.

То бе открито за журналисти и организирано, за да даде отговор на въпроса има ли масово подслушване и използване на Специални разузнавателни средства (СРС).

Шефът на Бюрото Бойко Рашков цитира някои числа от предишни години, свързани с прилагането на СРС и подчерта, че е имал проблеми с достъпа до информация. Каза още, че при предходни изслушвания в парламента не е говорил за масово подслушване на политици, магистрати и журналисти, а ставало дума за нарушения на срокове и на правила за искане и одобряване на СРС.

Цацаров каза, че не е налагал забрана, а точно обратното – през 2015 г. е издал указание да се съдейства при проверки на Бюрото. В него цитирал и закона, че служители на Бюрото могат да проверяват всички детайли около процедурите за СРС, но не и да четат документи по същество, например – за какво са си говорили подслушваните.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България